Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να περιλαμβάνει τρία στοιχεία - τον πουρέ, τα ψητά σκόρδα και τη σάλτσα τσιμιτσούρι - ωστόσο δεν είναι ούτε πολύπλοκη, ούτε χρονοβόρα. Όσο ψήνονται οι πατάτες στον φούρνο, μαζί τους θα ψηθεί και το σκόρδο, ενώ στο μεταξύ ετοιμάζεται και η σάλτσα σε χρόνο dt.

Πουρές γλυκοπατάτας

Σημείωσε ότι το σκόρδο μετά το ψήσιμο του δεν θυμίζει καθόλου το σκόρδο όπως το ξέρεις, καθώς χάνει την έντονη μυρωδιά και τη γεύση του, μαλακώνει σαν κρέμα και γλυκαίνει.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των υλικών θα σε ενθουσιάσει. Συνόδεψε ένα φιλέτο ψητού κρέατος και θα μας θυμηθείς!

Υλικά
  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 80 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 σκόρδο ολόκληρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι

  • 1 φλ. μαϊντανό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ψήνουμε το σκόρδο και τις γλυκοπατάτες

  1. Για τον πουρέ γλυκοπατάτας με σκόρδο και σάλτσα τσιμιτσούρι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Πλένουμε τις γλυκοπατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Κόβουμε το επάνω μέρος από το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τυλίγουμε καλά το σκόρδο με το χαρτί. Το τοποθετούμε δίπλα στις γλυκοπατάτες.
  4. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το σκόρδο. Βγάζουμε τότε το σκόρδο από τον φούρνο και αφού κρυώσει βγάζουμε τις σκελίδες, πιέζοντας ελαφρά και τις αφήνουμε στην άκρη.
  5. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για τις γλυκοπατάτες, για 40-45 λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ

  1. Αφού ψηθούν οι γλυκοπατάτες και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους και βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  2. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε

  1. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα τσιμιτσούρι και τα πολτοποιούμε.
  2. Σερβίρουμε μία ποσότητα πουρέ σε κάθε πιάτο, ρίχνουμε από πάνω 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα τσιμιτσούρι και λίγα από τα ψητά σκόρδα. Συνοδεύουμε ένα φιλέτο κοτόπουλο ή οποιοδήποτε ψητό κρέας.