Η εμφάνιση περιστασιακών φουσκωμάτων, κράμπες, ναυτία, δυσκοιλιότητα και μια σειρά από άλλα περιστασιακά συμπτώματα μας δείχνουν ότι ίσως το πεπτικό μας σύστημα χρειάζεται λίγη επιπλέον φροντίδα. Ορισμένα βότανα έχουν ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε. Ακόμη κάποια φυτά μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλες ενοχλήσεις πεπτικού προβλήματος, όπως στομαχόπονο ή δυσπεψία.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ενσωματώσεις τα βότανα στην καθημερινότητα σου για την υποστήριξη του πεπτικού συστήματος. Μάθε μερικά από τα πολλά βότανα με μακρά παράδοση χρήσης για πεπτικές διαταραχές.
Μάραθος (Foeniculum vulgare)
Μια παραδοσιακή επιλογή από τη λεκάνη της Μεσογείου, είναι οι σπόροι μάραθου. Οι διάσημοι αυτοί σπόροι βοηθούν στην πρόληψη και την ανακούφιση από αέρια, μειώνουν το φούσκωμα, την καούρα και τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, μειώνουν τους σπασμούς και αποκαθιστούν τη φυσιολογική κίνηση του εντέρου. Μπορείς να βρεις σπόρους μάραθου εύκολα σε κάθε διάδρομο μπαχαρικών πολλών βιολογικών καταστημάτων.
- Μπορείς να φτιάξεις αφέψημα μάραθου ρίχνοντας 1 φλ. ζεστό νερό πάνω από 1 κ.γ. σπόρους μάραθου. Το αφήνεις για 10 λεπτά σκεπασμένο, το σουρώνεις και απολαμβάνεις.
Μέντα (Mentha piperita)
Η μέντα είναι ένα βότανο γνωστό για την αναζωογονητική γεύση και την ικανότητά του να καταπραΰνει το στομάχι. Το έγχυμα μέντας γενικά, είναι πολύ ωφέλιμο για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως είναι διάσημο για την ικανότητα του να τονώνει την πέψη και να καταπραΰνει τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.
- Για να φτιάξεις τσάι μέντας, προσθέτεις 10 φύλλα φρέσκιας μέντας ή 1 κ.σ αποξηραμένα φύλλα μέντας σε 1 φλ. ζεστό νερό για 10 λεπτά, στραγγίζεις και απολαμβάνεις.
Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officianalis)
Αυτό το δροσερό αρωματικό φυτό έχει ένα γλυκό άρωμα και γεύση που μοιάζει με εσπεριδοειδή, ενώ διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Αποτελεί εξαιρετικό διεγερτικό της πέψης και το βάλσαμο λεμονιού έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει πεπτικές διαταραχές που προκαλούνται κυρίως από άγχος και νευρική ένταση. Όχι, μόνο μπορεί να καταπραΰνει το άγχος και την ανησυχία, αλλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη νευρική δυσπεψία, τη ναυτία και τα αέρια.
- Επίλεξε ένα φλ. με έγχυμα από βάσλαμο λεμονιού δυο ώρες πριν τον ύπνο. Μπορείς να το συνδυάσεις με χαμομήλι και φλούδα πορτοκαλιού μετά από μια δύσκολη μέρα.
Χαμομήλι (Matricaria recutita)
Τα άνθη του χαμομηλιού περιέχουν πτητικά έλαια και φλαβονοειδή, που διαθέτουν καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορούν να συμβάλουν στην περίπτωση τυμπανισμού και να χαλαρώσουν τους μύες του εντέρου. Παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια, το χαμομήλι χρησιμοποιείται για πολλές γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κολικών, της κοιλιακής δυσφορίας, των αερίων και ναυτίας.
- Πρόσθεσε ένα φλ. ζεστό νερό σε 1 κ.σ. αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού, σκέπασέ το για έξι λεπτά, σούρωσε και απόλαυσε.
Δίκταμο (Origanum dictamus)
Ενδημικό φυτό του ελληνικού νησιού της Κρήτης, χρησιμοποιείται ευρέως ως παραδοσιακό φάρμακο από την αρχαιότητα σε όλη την Ευρώπη. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για τις θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, για την ανακούφιση από πόνους στο στομάχι και ενοχλήσεις του πεπτικού συστήματος. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποίησε για να γιατρέψει τις πληγές κάτι που ακόμα και σήμερα συνηθίζεται στα χωριά της Κρήτης.
Στην Κρήτη το πίνουν συχνά για να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα και για να καταπραΰνουν τους πόνους στο στομάχι. Η χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα μας παραπέμπουν σε ένα κατεξοχήν θεραπευτικό βότανο. Επιπλέον, τονώνει τη διάθεση και βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες.
Μικρές μαγειρικές συμβουλές για καλύτερη πέψη στη μαγειρική σας
Σκέψου να προσθέσεις στο καθημερινό μαγείρεμα τα βότανα. Πολλά κοινά αρωματικά βότανα και μπαχαρικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην υποστήριξη του πεπτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση πεπτικών παθήσεων για κάθε γεύμα της ημέρας. Επίσης, είναι γνωστό εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, τα βότανα και τα μπαχαρικά ενισχύουν τις γεύσεις και τα αρώματα των φαγητών με το πιο φυσικό τρόπο.
Οι σπόροι μάραθου μπορούν να καταναλωθούν σε σαλάτες ή να προστεθούν στο ψήσιμο στη σχάρα στο κρέας και στο ψάρι. Επίσης, αρωματίζουν υπέροχα τα αρτοσκευάσματα και όλα τα αφεψήματα βοτάνων. Τα φύλλα μάραθου χρησιμοποιούνται συχνά ως γαρνιτούρα στις σούπες και στις σαλάτες.
Τα φύλλα δίκταμου, έχουν προστεθεί σε σάλτσες και βερμούτ. Τα αποξηραμένα φύλλα και τα εκχυλίσματα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες ψαριών αντί για ρίγανη. Σίγουρα ένα λιπαρό ψάρι χρειάζεται τα φύλλα του για εύκολη πέψη.
Όσπρια χωρίς θρούμπι δε μαγειρεύονται, είναι το μεγάλο μυστικό για να αποφύγουμε το τυμπανισμό μετά το γεύμα. Είναι η εποχή να προσθέσουμε φρέσκα φύλλα κόλιαντρου στις σαλάτες μας για καλύτερη χώνεψη και τους σπόρους του στις σούπες σας για την τόνωση του πεπτικού συστήματος.
Μην ξεχνάς το αγαπημένο κύμινο, είναι ένα εκπληκτικό βότανο για το πεπτικό σύστημα, ανακουφίζει από τις κράμπες και τη ναυτία στο στομάχι και βοηθά στην αποβολή αερίων από το έντερο.