
«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε οι νοικοκυρές την ώρα που τα ζύμωναν. Τα λαζαράκια είναι ζυμωμένα με ταχίνι και ζεστά αρώματα μπαχαρικών, πλασμένα σε σχήμα που θυμίζει φασκιωμένο ανθρωπάκι με σταυρωμένα τα χέρια και στην κοιλίτσα τους κρύβουν αρωματισμένο καρύδι και σταφίδα.
Υλικά
για 12 περίπου λαζαράκια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου
- 50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή
- 2 φλ. νερό χλιαρό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- ½ κ.γ. καρδάμωμο
- 250 γρ. ταχίνι
- σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
- ½ φλ. καρυδόψιχα
- 1 ½ φλ. σταφίδα μείγμα από μαύρη και ξανθή
- 1 κ.σ. κανέλα
- γαρυφαλλάκια ή ολόκληρα καρύδια για το στόλισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα λαζαράκια του Πάσχα, πρώτα ρίχνουμε τη μαγιά στον κάδο της κουζινομηχανής, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και προσαρμόζουμε τους γάντζους.
- Ξεκινάμε να δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη, το ταχίνι, την κανέλα, το καρδάμωμο, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Ίσως να μην το πάρει όλο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ευρύχωρο μπολ και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 3-4 ώρες να φουσκώσει η ζύμη.
- Όταν είναι έτοιμη η ζύμη τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο, την πασπαλίζουμε κι από πάνω με λίγο αλεύρι και της κάνουμε δυο τρία διπλώματα. Μετά την κάνουμε ρολό και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια.
- Για τη γέμιση, ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τα καρύδια στο μούλτι, ανακατεύουμε την κανέλα και τη μεταφέρουμε σε μπολ.
- Παίρνουμε ένα από τα 12 κομμάτια ζύμης, κόβουμε ένα μικρό μέρος του και το αφήνουμε στην άκρη. Το υπόλοιπο το πλάθουμε σε μπαλίτσα και μετά το ανοίγουμε με τον πλάστη σε οβάλ σχήμα. Βάζουμε κατά μήκος της μέσης του μείγμα γέμισης, το διπλώνουμε από όλες τις πλευρές και ύστερα πλάθουμε τη ζύμη σε φραντζολάκι, κλείνοντάς τη γέμιση μέσα.
- Πλάθουμε ένα κορδόνι από τη ζύμη που κρατήσαμε και τη βάζουμε πίσω από το φρατζολάκι και τη φέρνουμε λοξά προς τα μπρος, σαν δυο χέρια τα οποία κολλάμε πάνω στο σώμα σταυρωτά. Καρφώνουμε στο πάνω μέρος 2 γαριφαλάκια για μάτια κι ένα για στόμα. Τώρα το φραντζολάκι μας μοιάζει με ανθρωπάκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας.
- Αραδιάζουμε τα λαζαράκια σε 2 ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να ξαναφουσκώσουν για 1 ώρα περίπου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά το κάθε ταψί μέχρι να ροδίσουν τα λαζαράκια.
Αν ψήνουμε στον αέρα, καλύτερα να βάλουμε τα δυο ταψιά μαζί και να τους αλλάξουμε θέση προς το τέλος του ψησίματος.