Μάλλον είναι η λέξη που ξεστομίζεις τουλάχιστον μία φορά σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο, όμως, ξέρεις τι ακριβώς είναι ο αγαπημένος σου καφές espresso

Ο espresso είναι ένας δυνατός και αρωματικός καφές ιταλικής προέλευσης, που παρασκευάζεται εκχυλίζοντας ζεστό νερό υπό υψηλή πίεση μέσα από λεπτοαλεσμένο καφέ. Έχει πλούσια γεύση, γεμάτο σώμα και αυτή τη χαρακτηριστική χρυσαφένια «κρέμα» που δημιουργείται στην επιφάνειά του, που τον κάνει απλά ακαταμάχητο. 

Παρόλο που παρασκευάζεται από κόκκους που καλλιεργούνται, επεξεργάζονται και καβουρδίζονται όπως και οι άλλοι κόκκοι καφέ, το τελικό προϊόν είναι πιο δυνατό, πιο παχύρρευστο και πιο «καφεϊνούχο» από τον κλασικό καφέ φίλτρου. 

Ενδεικτικά, ο espresso μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 29 και 100 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης και ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 80 και 200 χιλιοστογραμμαρίων. 

Μπορεί να έχει πραγματικά πολλές παραλλαγές, που έχουν να κάνουν κυρίως με την προσθήκη γάλακτος, όμως στην πιο ατόφια εκδοχή του, ο espresso μπορεί να πάρει τις παρακάτω μορφές: 

  • Ristretto: Ο πιο "συμπυκνωμένος" espresso με μικρότερη ποσότητα νερού.
  • Lungo: Πιο αραιός, με περισσότερη ποσότητα νερού
  • Doppio: Διπλός espresso (περίπου 60 ml)
  • Macchiato: Espresso με ελάχιστο γάλα
  • Cappuccino και Latte: Πρόκειται ουσιαστικά για ροφήματα, τα οποία βασίζονται στον εσπρέσο, όμως περιέχουν αρκετή ποσότητα από γάλα (κυρίως ο latte). 

Από την πρώτη μηχανή μέχρι τις παγκόσμιες αλυσίδες 

Όπως πολύ καλά ξέρεις, ο espresso έχει συνδεθεί με την Ιταλία και η ιστορία του ξεκίνησε να γράφεται ήδη από το 1884. Τότε, ο Angelo Moriondo από το Τορίνο κατοχύρωσε την πρώτη μηχανή καφέ που χρησιμοποιεί ατμό υπό πίεση για να μειώσει το χρόνο παρασκευής. Το 1901 ήρθε η μηχανή του Bezzera, ενός Ιταλού μηχανικού, ο οποίος τελειοποίησε την ιδέα του Moriondo, δημιουργώντας μια βελτιωμένη μηχανή που μπορούσε να παράγει έναν γρήγορο, ατομικό καφέ – τον πρώτο «espresso», μία πρώιμη εκδοχή αυτού που γνωρίζουμε σήμερα. 

Το 1905 ένας Ιταλός πάλι, ο Desiderio Pavoni, αγόρασε την πατέντα του Bezzera και ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή της πρώτης εμπορικής μηχανής espresso, δίνοντας ώθηση στην εξάπλωση του ροφήματος.

Αρκετά χρόνια αργότερα ήρθε ένα γεγονός – σταθμός στην πορεία του αγαπημένου καφέ. Το 1947, εισήχθη η πρώτη μηχανή που χρησιμοποιούσε αντλία για να παράγει υψηλή πίεση αντί του ατμού. Αυτό οδήγησε και στη δημιουργία της χαρακτηριστικής «κρέμας» στην επιφάνεια του espresso.

Αυτό ήταν. Ο espresso έγινε από τα 50’s μέχρι σήμερα σύμβολο του καφέ, διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, για να έρθει να απογειωθεί μέσα από τους παγκόσμιους κολοσσούς του καφέ στα 80’s και τα 90’s.

Από το 2000 και μετά, σταδιακά και στην Ελλάδα, έχουμε την εμφάνιση του specialty coffee, της τρίτης γενιάς καφέ, με μηχανές espresso στο σπίτι, γεγονός που επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα και την κουλτούρα του καφέ σε όλο τον κόσμο.