Cold brew και Iced Coffee. Δύο καφέδες που αν δεν τους έχεις δοκιμάσει ή δεν γνωρίζεις τις λεπτομέρειες της παρασκευής τους, εύκολα μπορεί να θεωρήσεις ότι είναι ο ίδιος καφές με άλλο όνομα. Και όμως, παρά την εύλογη σύγχυση, δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους. Για να τους ξεχωρίζεις, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε όσα τους διαφοροποιούν.
Τι είναι ο cold brew;
Ο cold brew γίνεται με κρύα εκχύλιση και χρειάζεται υπομονή, γιατί απαιτεί περισσότερο χρόνο από ό,τι αν έφτιαχνες τον καφέ στην καφετιέρα φίλτρου, με ζεστό νερό. Φτιάχνεται σε cold brew towers, τους οποίους συνήθως χρησιμοποιούν οι baristi, αλλά αν θέλεις μπορείς να τον φτιάξεις εύκολα και στο σπίτι, μουλιάζοντας σε ένα μεγάλο βάζο χοντροαλεσμένους κόκκους καφέ σε νερό. Αφού το βάζο με τον καφέ μείνει για ώρες στο ψυγείο, μετά φιλτράρεται κρύος.
Ο καφές που προκύπτει είναι πολύ αρωματικός, λιγότερο πικρός και πιο συμπυκνωμένος, γι’ αυτό και συνηθίζεται να τον αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα.
Τι είναι ο iced coffee;
Ο iced coffee δεν είναι άλλος από τον κλασικό καφέ φίλτρου, που παρασκευάζεται στην καφετιέρα, με ζεστό νερό και στη συνέχεια σερβίρεται με πάγο. Είναι λιγότερο αρωματικός σε σχέση με τον cold brew και επειδή έχει αρκετά ήπια γεύση είναι ιδανικός αν σου αρέσει ο γλυκός καφές με γεύση, που προκύπτει από την προσθήκη σιροπιού.
Χρησιμοποιείται διαφορετικός καφές για κάθε παρασκευή;
Όπως προαναφέρθηκε, στην περίπτωση του cold brew συνήθως χρησιμοποιούνται χοντροαλεσμένοι κόκκοι. Από την άλλη, στον κλασικό καφέ φίλτρου, όπως θα έχεις προσέξει και από τις περισσότερες συσκευασίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, χρησιμοποιούνται λεπτοαλεσμένοι κόκκοι καφέ. Πάντως, επειδή στα κρύα ροφήματα η γεύση του καφέ γίνεται πιο ήπια, προτίμησε και στις δύο περιπτώσεις μεσαίου ή σκούρου καβουρδίσματος κόκκους.
Υπάρχει διαφορά στην ποσότητα καφεΐνης;
Ναι. Ο cold brew αν και πιο συμπυκνωμένος σε σχέση με τον iced coffee, έχει λιγότερη καφεΐνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του, βοηθάει να μην εκχυλίζεται πολλή καφεΐνη.