Το έχεις σίγουρα ακούσει, το συναντάς σε πολλές λίστες κοκτέιλ και πιθανότατα το έχεις δοκιμάσει. Πόσα ξέρεις όμως για την ιστορία του espresso martini; Εδώ σου αποκαλύπτουμε πώς προέκυψε η έμπνευση για τη δημιουργία του και σου δίνουμε τη συνταγή για να το φτιάξεις στο σπίτι.

Το espresso martini είναι ένα ποτό που κουβαλάει μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο Soho Brasserie, ένα κομψό κλαμπ στο Λονδίνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με τον θρύλο, η ιδέα προήλθε από ένα νεαρό μοντέλο, που στην προσπάθειά της να παραμείνει γεμάτη ενέργεια για τη νύχτα, ζήτησε από τον bartender Dick Bradsell, ένα κοκτέιλ που να μπορεί να τη διεγείρει.

Ο Dick Bradsell, μια εμβληματική φυσιογνωμία που κυριάρχησε στη σκηνή των κοκτέιλ του Λονδίνου για δεκαετίες και συνέβαλε στην αλλαγή της παραδοσιακής παμπ κουλτούρας της πόλης, αποφάσισε να αξιοποιήσει τη μηχανή εσπρέσο που είχαν μόλις εγκαταστήσει στο Soho Brasserie. Δημιούργησε λοιπόν ένα νέο κοκτέιλ με βότκα, λικέρ καφέ, ζάχαρη και έναν φρεσκοφτιαγμένο εσπρέσο, χτυπημένο με πάγο. Στη συνέχεια το σέρβιρε σε ποτήρι μαρτίνι και έτσι προέκυψε το εμβληματικό espresso martini και μπορεί ακόμα και σήμερα να μη γνωρίζουμε την ταυτότητα του μοντέλου, ευτυχώς, όμως, μας έμεινε το κοκτέιλ.

Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ήδη, σου εγγυόμαστε ότι θα το λατρέψεις από την πρώτη κιόλας δοκιμή. Εδώ σου έχουμε και τη συνταγή για να το φτιάξεις στο σπίτι.

Espresso martini

Υλικά 

  • 50 ml βότκα (προτίμησε μία με ουδέτερη γεύση)
  • 30 ml λικέρ καφέ (κλασική επιλογή το Kahlúa, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και κάτι πιο artisanal)
  • 25 ml espresso
  • 5 ml σιρόπι ζάχαρης (προαιρετικά, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλεις)
  • κόκκοι καφέ για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Βάλε ένα ποτήρι μαρτίνι στο ψυγείο ή γέμισέ το με αρκετό πάγο ώστε να είναι πολύ κρύο όταν θα το χρησιμοποιήσεις.
  2. Βάλε στο σέικερ πάγο, τη βότκα, το λικέρ καφέ, τον ζεστό espresso και το σιρόπι ζάχαρης.
  3. Ανακίνησε το μείγμα σου δυνατά για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να παγώσει και να δημιουργηθεί μια πλούσια, βελούδινη κρέμα.
  4. Σούρωσε το στο παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ και πρόσεξε ώστε να απομακρύνεις οποιοδήποτε κομμάτι πάγου.
  5. Διακόσμησε την επιφάνεια του κοκτέιλ με κόκκους καφέ και το espresso martini είναι έτοιμο να το απολαύσεις.

Extra tips για σίγουρη επιτυχία

Στο συγκεκριμένο κοκτέιλ θα χρησιμοποιήσεις αποκλειστικά καφέ espresso και όχι κάποια εναλλακτική, όπως φίλτρου ή στιγμιαίο, για να διατηρήσει έντονη τη γεύση του και πλούσια την υφή του.

Για να πετύχεις μια πιο αφρώδη και πλούσια κρέμα, χρησιμοποίησε espresso υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση φρεσκοαλεσμένο.

Αν δοκιμάζοντας το κοκτέιλ διαπιστώσεις ότι είναι αρκετά γλυκό για τα γούστα σου, πρόσθεσε απλώς λίγη επιπλέον βότκα.