
Πήγες ένα πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό και αγόρασες εξαιρετικούς κόκκους καφέ για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις των διακοπών σου να ευωδιάζουν το σπίτι σου. Φοβάσαι όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα κρατήσει για πολύ και θα χαλάσουν πριν προλάβεις όντως να τους χαρείς. Υπάρχει λύση, απλή και εύκολη, που απλώς δεν την είχες σκεφτεί μέχρι τώρα. Αρκεί να τους βάλεις στην κατάψυξη.
Παλαιότερα, υπήρχε η αντίληψη ότι αν αποθήκευε κάποιος τους κόκκους καφές θα υποβάθμιζε την ποιότητά του και θεωρούταν κάτι απαγορευμένο. Για αυτό, πολλοί επέλεγαν να αποθηκεύουν τον καφέ σε μεταλλικά δοχεία στο ντουλάπι ή να τους βάζουν σε σακούλες που δεν έκλειναν καλά στο ψυγείο. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δημιουργούσε ένα ασταθές περιβάλλον, όπου οι κόκκοι μπορούσαν να απορροφήσουν υγρασία ή ανεπιθύμητα αρώματα.
Η αλήθεια είναι όμως πως όσο περνούσε ο καιρός και εμφανίζονταν όλο και πιο περίτεχνοι τρόποι παρασκευής καφέ, άλλαζε η αντιμετώπιση του καβουρδίσματος και αναπτύχθηκε η επιθυμία να διατηρούνται οι specialty κόκκοι φρέσκοι. Ειδικά με όλες τις μηχανές που ξεκίνησαν μια νέα ιεροτελεστία για σπιτικό καλό καφέ με κόκκους που καβουρδίζουμε μόνοι μας το πρωινό της Κυριακής περιμένοντας παρέα.
Οι νέες τάσεις δημιουργούν και καινούριες ανάγκες, οπότε εφόσον η κατάψυξη αποτελεί επιλογή για μεγάλους διαγωνισμούς barista και specialty καφέ, τότε σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσεις και στο σπίτι.
Η σωστή αποθήκευση του καφέ στην κατάψυξη μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα του και να βελτιστοποιήσει την ικανότητα παρασκευής όλων των πολύτιμων κόκκων σου.
Όταν ο Esben Piper, ιδρυτής της δανέζικης εταιρείας καφέ La Cabra, άνοιξε νέα καφεκοπτεία στο Μπρούκλιν και την Κοπεγχάγη, ενστερνίστηκε αποκλειστικά τη μέθοδο αποθήκευσης των κόκκων στην κατάψυξη. Στη La Cabra, η ομάδα πειραματίζεται με τον ιδανικό χρόνο σερβιρίσματος του καφέ για μέγιστη γεύση. Ο ελαφρώς καβουρδισμένος καφές διατηρείται φρέσκος περισσότερο από τους πιο σκούρους καβουρδισμένους κόκκους. «Όλα έχουν να κάνουν με την πρώτη ύλη και την πυκνότητά της,» σύμφωνα με τον Piper.
Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς όταν βρίσκεις έναν καφέ που σου ταιριάζει απόλυτα, να αποθηκεύεις μερικούς κόκκους για να τον απολαύσεις αργότερα.
Ο Matt Lewin, από την αυστραλιανή εταιρεία specialty καφέ ONA Coffee, είναι επίσης υποστηρικτής της κατάψυξης των καβουρδισμένων κόκκων. Κατά την προετοιμασία του για διαγωνισμούς, ο Lewin πειραματίστηκε με την κατάψυξη καφέδων μαζί με τον Hidenori Izaki, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Barista 2014. Και οι δύο ανακάλυψαν ότι η χαμηλή θερμοκρασία επηρέαζε θετικά τη γεύση του καφέ.
Αυτή η εμπειρία οδήγησε τον Lewin να εξερευνήσει μεθόδους κατάψυξης και σερβιρίσματος σπάνιων καφέδων στα καταστήματα ONA Coffee στην Αυστραλία, καθώς και να συμβουλεύει πελάτες για το πώς να αποθηκεύουν σωστά τον καφέ στο σπίτι. Ισχυρίζεται ότι η ιδανική στιγμή για να καταψυχθούν οι κόκκοι καφέ είναι περίπου 10 ημέρες μετά το καβούρδισμα. «Σε αυτό το σημείο, οι κόκκοι έχουν αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος του CO₂ από τη διαδικασία καβουρδίσματος, και η ισορροπία μεταξύ CO₂ και οξυγόνου είναι η ακριβώς κατάλληλη, επιτρέποντας στα όμορφα αρώματα του καφέ να αναδειχθούν», προσθέτει.
Κατάψυξη κόκκων στο σπίτι
Από οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιά, έχει νόημα να μην σπαταλάς ποιοτικούς κόκκους καφέ. Έτσι, για να καταψύξεις έναν ολόκληρο, σφραγισμένο σάκο από το καφεκοπτείο, μπορείς να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα, που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη φρεσκάδα για μελλοντικό καβούρδισμα. «Ανεξάρτητα από το μέγεθος της σακούλας, πίεσε όσο περισσότερο αέρα μπορείς πριν την καταψύξεις», λέει ο Lewin. «Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της ποιότητας του καφέ. Μόλις βγει ο αέρας, κάλυψέ τη σακούλα με ταινία. Αυτό συνήθως επιτρέπει την έξοδο του CO₂, αλλά το κάλυμμά της διασφαλίζει ότι δεν θα εισέλθει αέρας».
Για τα καλύτερα αποτελέσματα, ο Lewin προτείνει τη χρήση σακουλών κενού αέρος. «Αυτή η μέθοδος βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας του καφέ και αποτρέπει πιθανά προβλήματα, όπως το κάψιμο από την κατάψυξη», λέει. Είτε πρόκειται για μικρή είτε για μεγάλη ποσότητα καφέ, η απομάκρυνση του αέρα και η σωστή σφράγιση της σακούλας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γεύσης. Η διάδοση αυτής της γνώσης θα βοηθήσει τον κόσμο να νιώσει άνετα αποκτώντας ποιοτικό καφέ, αποθηκεύοντάς τον σωστά και μαθαίνοντας πώς να τον παρασκευάζει στο σπίτι.
Διατήρηση της φρεσκάδας των κόκκων
Ο Michael Phillips, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Barista 2010 και διευθυντής εκπαίδευσης στην Blue Bottle Coffee, όταν ρωτήθηκε για την ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης των κόκκων, ο Phillips απάντησε: «Όσο πιο κρύο, τόσο το καλύτερο». Έπειτα όταν βγάζεις μια ολόκληρη σακούλα καφέ από την κατάψυξη, φρόντισε να διατηρήσεις τη φρεσκάδα των κόκκων αποθηκεύοντάς τους σε ένα δοχείο κενού αέρα, σε δροσερό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Τέλος, όταν πρόκειται για το βράσιμο καφέ με κατεψυγμένους κόκκους, χρειάζεται απλώς να τους αλέσεις κατευθείαν από την κατάψυξη. Άλλοι μπορεί να προτείνουν να αφήσεις τους κόκκους να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους αλέσεις, αλλά αν οι φρέσκοι κόκκοι καφέ έχουν αποθηκευτεί και καταψυχθεί σωστά, και οι δύο μέθοδοι θα μπορούσαν να παράγουν έναν υπέροχο καφέ.