Ορισμένοι άνθρωποι δεν αντέχουν την έντονη αίσθηση κάψας στα φαγητά τους, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις παρακάτω τακτικές. Υπάρχουν τρόποι που μειώνουν την πικάντικη γεύση, χωρίς να την αποδυναμώνουν τελείως. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα μυστικά που εξισορροπούν τις πικάντικες γεύσεις και σε κάνουν να απολαμβάνεις με περισσότερη ευχαρίστηση το γεύμα σου; Μάλιστα μπορεί η νέα εκδοχή των πιάτων σου, η όχι και τόσο καυτερή, να σου φανεί ακόμα πιο γευστική από την αρχική.

Πρόσθεσε οξύτητα

Οξύτητα

Ένας τρόπος για να μειώσεις την αίσθηση της κάψας είναι να προσθέσεις μια δόση οξύτητας. Ένας χυμός λεμονιού ή λάιμ μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ισορροπήσει τη γεύση του πιάτου. Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού μπορεί να «φωτίσει» τις γεύσεις, προσθέτοντας φρεσκάδα στο φαγητό. Αν έχεις μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, η προσθήκη επιπλέον σάλτσας ντομάτας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κάψας, ενώ μια μικρή ποσότητα ξιδιού είναι εξίσου αποτελεσματική.

Η γλυκύτητα νικάει την κάψα

Η προσθήκη μιας γλυκιάς πινελιάς είναι ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος να μειώσεις την πικάντικη ένταση ενός πιάτου. Ένα πασπάλισμα ζάχαρης ή μια μικρή δόση μελιού μπορεί να φέρει ισορροπία. Ακόμα, λίγη γλυκιά κέτσαπ μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά σε σάλτσες που έχουν ως βάση την ντομάτα. Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται αρμονία στις γεύσεις χωρίς να χάνεται το άρωμα και η ένταση των υλικών.

Πρόσθεσε γαλακτοκομικά

Γαλακτοκομικά

Αν η κάψα του πιάτου είναι υπερβολική, τα γαλακτοκομικά μπορεί να σώσουν την κατάσταση. Το καυτερό συστατικό των τσίλι, η καψαϊκίνη, συνδέεται εύκολα με τις πρωτεΐνες του γάλακτος, εξουδετερώνοντας το κάψιμο. Πρόσθεσε απλώς μια γενναία κουταλιά από γιαούρτι, ξινή κρέμα (sour cream), κρεμ φρες (crème fraîche), ή ακόμα και λίγο γάλα ή κρέμα ή ό,τι σε αυτή την κατηγορία ξέρεις πως σου αρέσει. Η δροσιά που παρέχουν αυτά τα προϊόντα, ειδικά αν είναι πλήρη σε λιπάρα, στα καυτερά πιάτα είναι απίστευτη και πεντανόστιμη. Τώρα αν η συνταγή σου δεν δέχεται γαλακτοκομικά, όπως στις σάλτσες ντομάτας, δοκίμασε να προσθέσεις λίγο τριμμένο τυρί από πάνω, για να μαλακώσεις την ένταση.

Δοκίμασε ξηρούς καρπούς

Σε πιάτα όπως stir-fries, κάρυ, τσίλι και σούπες, μια κουταλιά φυστικοβούτυρο μπορεί να μειώσει την κάψα (και ποιος ξέρει; Ίσως, τελικά σου αρέσει η επιπλέον γεύση και η κρεμώδης υφή!). Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις βούτυρο φυστικιού ή αμυγδάλου. Το ταχίνι είναι εξίσου μια καλή επιλογή. Αυτά τα συστατικά όχι μόνο εξουδετερώνουν τη σπιρτάδα, αλλά προσδίδουν και έναν ενδιαφέροντα, πλούσιο γευστικό τόνο στο φαγητό σου.

Αραίωσε και μαλάκωσε τη γεύση

Ντομάτα

Αν σου περίσσεψαν υλικά της συνταγής, πρόσθεσέ τα για να αμβλύνεις την ένταση του καυτερού. Εναλλακτικά, δοκίμασε να προσθέσεις ένα νέο υλικό που ταιριάζει στη συνταγή και θα εξουδετερώσει την κάψα. Ιδανικές επιλογές είναι ο ζωμός, τα κονσερβοποιημένα φασόλια, οι πατάτες, οι ντομάτες, το καλαμπόκι, το αβοκάντο, το γάλα καρύδας και το μαγειρεμένο ρύζι. Με την προσθήκη αυτών των συστατικών, θα μειώσεις τη σπιρτάδα και θα αυξήσεις την ποσότητα του φαγητού, με αποτέλεσμα να αδυνατίσεις το έντονο καυτερό στοιχείο.