Η φασολάδα είναι αυτό το φαγητό που είναι γεμάτο αναμνήσεις. Καλές και κακές. Καλές γιατί αποτελεί την επιτομή του σπιτικού φαγητού, της ζεστασιάς και της φροντίδας της μαμάς και της γιαγιάς, κακές ίσως γιατί φρόντισε τους Έλληνες σε δυσμενείς καταστάσεις, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους που απαιτεί. 

Είναι το φαγητό των δύσκολων καιρών και των καταστάσεων που έχουν να κάνουν από οικογενειακές συγκρούσεις, θλίψη και ανεργία, μέχρι κοινωνικές αναταραχές, οικονομικά προβλήματα, πολέμους, φτώχεια. Η αξία, της δε, μέσα στην απλότητά της, αναγνωρίζεται και διεθνώς. 

Όπως αναφέρει στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Yassou» η συγγραφέας και food contect creator, από το Ισραήλ – αλλά με ελληνική ρίζα-, Shaily Lipa  «οι Έλληνες συχνά πιστώνουν σε αυτή τη σούπα ότι βοήθησε τους ανθρώπους να επιβιώσουν σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας». Και είναι αλήθεια. 

Σε συνέντευξή της, η Lipa εξηγεί ότι αναφέρεται στις περιόδους που η Ελλάδα αντιμετώπισε εκτεταμένη φτώχεια. Δύο τέτοια διαστήματα ήταν βέβαια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια της ύφεσης που ξεκίνησε το 2007 και έπληξε την οικονομία της χώρας για πολλά χρόνια μετά.

Η συνταγή που περιγράφει είναι η φασολάδα, η αγαπημένη, μαμαδίστικη σούπα από λευκά φασόλια και λαχανικά που απαιτεί ελάχιστο κόστος, προετοιμασία, αλλά ταυτόχρονα είναι θρεπτική και γεμάτη ζεστασιά, νοστιμιά και θαλπωρή. 

Η συνολική ευκολία της προετοιμασίας της σημαίνει επίσης ότι εξοικονομείς χρόνο, αφού βάζεις τα υλικά στην κατσαρόλα και την αφήνεις να κάνει τη δουλειά της, με κανένα ανακάτεμα πού και πού. 

«Μέχρι τη δεκαετία του '50, οι Έλληνες έτρωγαν κρέας μία φορά την εβδομάδα επειδή ήταν πολύ ακριβό», λέει η συγγραφέας. «Κυρίως έτρωγαν λαχανικά, δημητριακά και όσπρια». Και εμείς – αλλά πολύ περισσότερο οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας - ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. 

Τα όσπρια άλλωστε αποτελούν μέρος της φημισμένης μεσογειακής διατροφής που συμβάλλει επίσης στη μακροζωία που παρουσιάζεται στην έρευνα «Γαλάζιες Ζώνες». 

Το εθνικό φαγητό 

Το πιάτο είναι τόσο αγαπητό, ειδικά τον χειμώνα, που μερικές φορές αποκαλείται εθνικό φαγητό των Ελλήνων, ίσως περισσότερο από την κατά τα άλλα διάσημη χωριάτικη σαλάτα, το τζατζίκι ή το σουβλάκι. «Σήμερα, στα μοναστήρια που είναι ανοιχτά στο κοινό», γράφει η Lipa, «οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα πιάτο φασολάδα, που συχνά σερβίρεται με μια φέτα ψωμί και κρασί που φτιάχνουν οι μοναχοί ή οι μοναχές». 

Η Ελλάδα, όπως και τόσα άλλα μέρη, έχει υποστεί πολλές γαστρονομικές επιρροές, ιδίως από τους λαούς που κυβέρνησαν τουλάχιστον ένα μέρος της χώρας για αιώνες ο καθένας: τους Βενετούς και τους Οθωμανούς. 

Η Ελληνίδα γιαγιά της Lipa, όπως γράφει, ήταν η μεγαλύτερη επιρροή στη δική της μαγειρική εκπαίδευση, η οποία συνεχίζεται από τότε που θυμάμαι τον εαυτό της. 

Φασολάδα με την τεχνική σοφρίτο 

Ενώ το βιβλίο εξυμνεί τα κλασικά ελληνικά βιβλία στην ανόθευτη δόξα τους, η Lipa βάζει κάποιες δικές της μικρές, αλλά σημαντικές πινελιές πού και πού. 

Στη φασολάδα, για παράδειγμα, σπάει την παράδοση να μαγειρεύει τα φασόλια ξεχωριστά πριν προσθέσει τα λαχανικά. Αντ' αυτού, εμπνέεται από την ιταλική τεχνική του σοφρίτο (η βενετσιάνικη επιρροή, ίσως;) και σοτάρει πρώτα τα αρωματικά σε ελαιόλαδο, δημιουργώντας μια πλούσια, συμπυκνωμένη βάση που απορροφούν τα φασόλια καθώς μαγειρεύονται.

Φασολάδα


Δες εδώ αναλυτικά τη συνταγή: 

Μερίδες: 4
Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Αυτή η εκδοχή κάνει τη σούπα ακόμα πιο απλοποιημένη, χρησιμοποιώντας φασόλια σε κονσέρβα, μαζί με τα υγρά τους για σώμα. Επίσης, χρησιμοποιείται λεμόνι και μαϊντανός στο τέλος, που κάνει τη διαφορά. Σερβίρουμε με φέτα και φρυγανισμένο ψωμί. 

Υλικά

  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το ράντισμα
  • 1 κρεμμύδι λευκό μικρό, κομμένο σε κύβους 
  • 1 καρότο μέτριο, κομμένο σε κύβους 
  •  1 σέλινο, κομμένο σε κύβους
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3½ φλ. νερό
  • 2 κονσέρβες φασόλια χωρίς αλάτι
  • 1 φλ. ντομάτες κονσέρβα 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. αλάτι (και αν θέλουμε προσθέτουμε, κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ κ.γ ρίγανη αποξηραμένη
  • ¼ κ.γ. πιπέρι κόκκινο θρυμματισμένο (προαιρετικά) 
  • ¼ φλ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού φρέσκο 

Διαδικασία 

  1. Για τη φασολάδα με την τεχνική σοφρίτο, σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να γυαλίσει. 
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το σκόρδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το νερό, τα φασόλια (με τα υγρά τους), τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι, αν χρησιμοποιούμε, και ανακατεύουμε να ενωθούν. 
  4. Αφήνουμε να σιγοβράσουν και μαγειρεύουμε, χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσουν τα υγρά και να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις, περίπου 20 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν. 
  6. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε περισσότερο αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. 
  7. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης. 
  8. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθύ πιάτο, περιχύνουμε με λίγο ακόμα λάδι και αν θέλουμε προσθέτουμε θρυμματισμένη φέτα και μία φέτα ζεστό ψωμί για συνοδεία. 

Πηγή: The Washington Post