Ο καφές δεν είναι απλώς μια καθημερινή συνήθεια. Είναι ιεροτελεστία για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια να καταναλώνονται καθημερινά. Πολλοί, ωστόσο, αναζητούν έναν πιο «ελαφρύ» καφέ, είτε για λόγους υγείας είτε για να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης. 

Τι πραγματικά σημαίνει «ελαφρύς» καφές

Η έννοια «ελαφρύς» συχνά προκαλεί σύγχυση, καθώς μπορεί να αναφέρεται είτε στη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, είτε σε πιο ήπια γεύση. Και εδώ υπάρχει μια έκπληξη: ο καφές φίλτρου, αν και έχει πιο απαλή γεύση, περιέχει περισσότερη καφεΐνη από έναν espresso. Αυτό συμβαίνει γιατί η εκχύλιση διαρκεί περισσότερο και χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποσότητα νερού, που περνά μέσα από τον καφέ, αποσπώντας περισσότερη καφεΐνη.

Καφές φίλτρου

Έτσι, αν αναζητάς «ελαφρύ» καφέ, καλό είναι να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς θέλεις. Λιγότερη ένταση στη γεύση ή χαμηλότερη καφεΐνη;

Αν λοιπόν θέλεις να μειώσεις την πρόσληψη καφεΐνης, ο ντεκαφεϊνέ αποτελεί την ιδανική επιλογή. Από τον ντεκαφεϊνέ αφαιρείται έως και το 97% της καφεΐνης, διατηρώντας μεγάλο μέρος της γεύσης. Αυτό τον καθιστά κατάλληλο για όσους έχουν ευαισθησία ή προβλήματα ύπνου.

Από την άλλη, αν αναζητάς πιο απαλή και γλυκιά γεύση, τότε οι ποικιλίες Arabica είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλεις. Περιέχουν λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με την ποικιλία Robusta και έχουν ήπιο, γλυκόπιοτο χαρακτήρα. Αντίθετα, η Robusta διαθέτει μεγαλύτερη «ένταση» και πικρή γεύση, μαζί με υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Συμπέρασμα

Ναι, υπάρχει «πιο ελαφρύς» καφές. Ανάλογα με το τι θεωρείς ελαφρύ - χαμηλή καφεΐνη ή ήπια γεύση - μπορείς να επιλέξεις έναν ντεκαφεϊνέ ή έναν καφέ φίλτρου από την ποικιλία Arabica. Το σημαντικό είναι να δοκιμάζεις και να ανακαλύπτεις τι σου ταιριάζει, ώστε να απολαμβάνεις την καθημερινή σου συνήθεια με τον τρόπο που σε εκφράζει περισσότερο.