Καφές: μία λέξη – χιλιάδες συναισθήματα. Για κάποιους από εμάς πρόκειται για την πολυτιμότερη απόλαυση της ημέρας, αυτή που είναι αναντικατάστατη και κινητήριος δύναμη για να κάνουμε οτιδήποτε μέσα στη μέρα.
Και όσοι φτιάχνουμε καφέ στο σπίτι, με τη βοήθεια των πολύτιμων μηχανών καφέ και διαφόρων αξεσουάρ έχουμε σίγουρα εξελίξει τα skills μας, όμως μεγάλη σημασία για την ποιότητα του καφέ, εκτός από την επιλογή και τη διαχείρισή του, έχει και η σωστή αποθήκευσή του. Για την ακρίβεια, έχει πολλή περισσότερη σημασία απ’ όση φαντάζεσαι, τόσο για το άρωμα όσο και τη γεύση του αγαπημένου σου ροφήματος.
Τίποτα δεν συγκρίνεται με τα χαρακτηριστικά αυτά του φρεσκοαλεσμένου καφέ, όμως γιατί να μην τον διατηρήσεις όσο περισσότερο καλύτερο μπορείς;
Και τι κάνεις συνήθως σε αυτή την περίπτωση; Τον βάζεις στο ψυγείο. Όμως αυτή η τακτική ίσως τελικά να είναι λάθος. Και αυτό γιατί ο καφές θα βγαίνει τουλάχιστον μία φορά τη μέρα από το ψυγείο, με αποτέλεσμα οι συνεχείς εναλλαγές θερμοκρασίας να αλλοιώνουν τόσο τη γεύση όσο και το άρωμά του. Επίσης, στο ψυγείο υπάρχει υγρασία, η οποία δεν ευνοεί τη σωστή αποθήκευση του καφέ.
Η καλύτερη λύση
H πιο κατάλληλη λύση για την αποθήκευση του καφέ είναι ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (μπορεί να είναι ακόμη και ένα τάπερ) και παραμένει σε ξηρό, δροσερό μέρος, το οποίο δεν το χτυπά έντονο φως και δεν εκτίθεται σε αλλαγές θερμοκρασίας. Το ντουλάπι δηλαδή της κουζίνας ή ένα συρτάρι, είναι ό,τι πρέπει.
Δοχείο διαφανές ή όχι;
Όσον αφορά στο δοχείο, είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα αδιαφανές δοχείο, το οποίο δεν επιτρέπει ούτε στο φως να επηρεάσει την ποιότητα του καφέ σου, διατηρώντας τη φρεσκάδα του
Αντίθετα, ένα διαφανές δοχείο (όπως το γυάλινο) αφήνει το φως να περάσει, ακόμα κι αν είναι σε ντουλάπι, αφού αν αυτό ανοίγεται συχνά, υπάρχει πιθανότητα να εκτεθεί στον φωτισμό του χώρου.
Αν τώρα έχεις μόνο διαφανές δοχείο, τότε μπορείς να το τυλίξεις με αλουμινόχαρτο, ώστε να αποφύγεις την επαφή του καφέ με το φως.