Ο πρωινός καφές είναι απόλαυση. Είναι καύσιμο, είναι κινητήριος δύναμη. Εδώ που τα λέμε, ίσως και ο απογευματινός, που σου δίνει αυτό το απαραίτητο boost για να συνεχίσεις τη μέρα, αλλά σε τελική ανάλυση πιο απαραίτητος από τον πρωινό δεν υπάρχει.
Και όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο παγωμένος καφές είναι μονόδρομος. Στην Ελλάδα, ο freddo espresso έχει γίνει κάτι σαν τον εθνικό μας, καλοκαιρινό, αλλά και όχι μόνο, καφέ. Ο νέος βασιλιάς μετά τον φραπέ.
Με τη βοήθεια της πολύτιμης μηχανής espresso στο σπίτι, όλο τον χειμώνα φτιάχνεις απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού το αγαπημένο σου καφεδάκι, τι γίνεται όμως όταν πρέπει να το μετατρέψεις σε κρύο; Το κάνεις σωστά; Μήπως σου έχει τύχει να προσπαθείς και τελικά η γεύση του espresso όταν τον μετατρέπεις σε κρύο καφέ με πάγο να είναι κάπως αλλοιωμένη; Πολλά τα ερωτήματα.
Και μπορεί στο διαδίκτυο να βρίσκεις πληθώρα συνταγών για να φτιάξεις πολλούς διαφορετικούς καφέδες στο σπίτι, όμως λίγες μιλούν για τον freddo espresso.
Η διαδικασία είναι εύκολη, αρκεί να κάνεις τα σωστά βήματα και να έχεις μία εσπρεσιέρα. Για τον Freddo espresso λοιπόν θα χρειαστείς:
- 2 δόσεις espresso (ανάλογα πόσο δυνατό τον θέλεις)
- παγάκια
- ζάχαρη (αν βάζεις)
Από εξοπλισμό θα χρειαστείς:
- μηχανή espresso με κάψουλες για ευκολία
- σέικερ (προτίμησε μεταλλικό, από ανοξείδωτο ατσάλι) ή ηλεκτρική φραπιέρα
Τα βήματα είναι τα εξής:
- Ετοίμασε 1-2 δόσεις espresso. Εδώ κρύβεται το μυστικό: Αφού ο espresso είναι έτοιμος, πρέπει να τον αφήσεις για λίγο στην άκρη, ώστε να πέσει η θερμοκρασία του. Περίπου 2 λεπτά είναι αρκετά.
- Αν θες ζάχαρη, πρόσθεσέ τη στον espresso και ανακάτεψε να διαλυθεί πλήρως. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μεταφέρεις τον espresso από το φλιτζάνι που ετοίμασες στο σέικερ και να τον χτυπήσεις.
- Βάλε μέσα 2-3 παγάκια, ανακάτεψε μέχρι να αρχίσει να παγώνει και χτύπα για 10 περίπου δευτερόλεπτα για να δημιουργηθεί η κρέμα-αφρός. Μην το παρακάνεις με το ανακάτεμα, γιατί το άρωμα και η γεύση θα εξασθενίσουν.
- Πρόσθεσε 2-3 παγάκια ακόμη σε ένα ποτήρι και σέρβιρε τον καφέ.
- Φυσικά και μπορείς να προσθέσεις αφρόγαλα και να κάνεις freddo cappuccino, όμως εδώ σου λέμε πώς θα μετατρέψεις τον καφέ σου από caldo, δηλαδή ζεστό σε freddo, χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του. Καλή απόλαυση!