Είναι πολύ ωραίο και ελπιδοφόρο όταν ένας άνθρωπος δεν χάνει την όρεξή του για ζωή, ακόμη και σε πολύ προχωρημένη ηλικία. Και ειδικά όταν τη δείχνει εμπράκτως, όπως η 90χρονη Chizuko Takahashi από την Ιαπωνία, που με τη φυσιογνωμία και τη χαρά της όταν μαγειρεύει, σου δημιουργεί νοσταλγία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος στην περιοχή Kurashiki της επαρχίας Okayama της Ιαπωνίας, οι πελάτες είδαν να περιμένει στην ουρά έξω από το καφέ-εστιατόριο New Linden της Takahashi -που οπτικά θυμίζει κάστρο, με έναν μυτερό πύργο και ροζ μπαλκόνια- πλήθος κόσμου. 

Στο εσωτερικό του New Linden, το οποίο λειτουργεί για πάνω από μισό αιώνα σερβίρονται στους πελάτες σπιτικό ιαπωνικό κάρι, κρεατικά και άλλα πιάτα, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Γιατί όμως σχηματίζονται ουρές απ’ έξω, ενώ στην πραγματικότητα μάλλον δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο; 

Η απάντηση κρύβεται - κατά το ήμισυ σε ένα συγκεκριμένο πιάτο που αποτελείται από κλασικά σπαγγέτι με χτυπημένα αυγά, λαχανικά και…κέτσαπ, το οποίο σερβίρεται σε ένα σιδερένιο πιάτο που καίει. Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού περιλαμβάνει επίσης και ένα σχεδόν ωμό αυγό στο κέντρο. 

Σεφ ετών...90

Το περιβόητο πιάτο με σπαγγέτι, κέτσαπ και αυγά, σπεσιαλιτέ της 90χρονης.

Πίσω από αυτό το δημιούργημα βρίσκεται βέβαια η ίδια η 90χρονη, αν και το πιάτο αποτελεί στην πραγματικότητα μία ιδέα του συζύγου της και ιδρυτή του μαγαζιού. 

Όταν μαγειρεύει το Napolitan, όπως ονομάζεται το πιάτο, η Takahashi σοτάρει τα σπαγγέτι πριν προσθέσει τα λαχανικά, προκειμένου να διατηρήσουν την τραγανότητά τους. Για να μη γίνει η υφή κολλώδης, η μαγείρισσα μάλιστα κουνάει δυνατά το τηγάνι, αντί να ανακατεύει με κάποια σπάτουλα.  

Η πλούσια γεύση βέβαια έρχεται όταν αναμειγνύεται με τα αυγά. «Είναι μια νοσταλγική γεύση», δήλωσε μάλιστα ένας 53χρονος άνδρας για το πιάτο της 90χρονης. Βλέποντας τους πελάτες να καταβροχθίζουν το πιάτο, η ίδια είπε ότι δεν μπορεί να αφήσει το μαγείρεμα σε κανέναν άλλο, αφού οι πελάτες ανυπομονούν για το φαγητό από τα χεράκια της. 

Στην κουζίνα μέχρι τα 90 και ακόμη παραπέρα 

Η ακούραστη 90χρονη σεφ, με τη σπεσιαλιτέ που μάλλον αγαπούν όλοι, επιμένει ωστόσο να φροντίζει και για τα πρωινά, που σερβίρονται από τις 8 π.μ. Ξεκινάει νωρίς το πρωί μαζί με τον μεγαλύτερο γιο της, τον 66χρονο Γιοσιχίκο, ο οποίος δουλεύει επίσης στο μαγαζί. 

Φρυγανίζει το ψωμί και τακτοποιεί τα φρεσκοκομμένα φρούτα σε μπολ στον πάγκο. Χαιρετάει όλους τους θαμώνες όταν μπαίνουν και έπειτα ίσα που προλαβαίνει να πάρει ανάσα. «Αναρωτιέμαι πόσο καιρό θα μπορώ να συνεχίσω», λέει η ίδια.

Λίγη από την ιστορία της   

Η Takahashi παντρεύτηκε τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν ζαχαροπλάστης όταν ήταν μόλις 21 ετών. Άνοιξαν το καφέ το 1969 μετά από πρόταση ενός συγγενή που διατηρούσε καφετέρια. Όπως ήταν λογικό λόγω ηλικίας, δεν είχαν καμία εμπειρία από εστίαση μέχρι τότε, κι όμως το τόλμησαν. Βασικά, η Takahashi λέει ότι δεν έπινε καν καφέ. «Δοκίμασα καφέ για πρώτη φορά μόνο αφού ανοίξαμε το καφέ. Και τότε είπα ότι ήταν πικρός». 

Το New Linden άνοιξε στη μέση της περιόδου ταχείας οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας. Καθώς η εκβιομηχάνιση προχωρούσε, κατασκευάστηκαν εργοστάσια σε κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές, εκεί που κάποτε υπήρχαν χωράφια.

«Για τα δύο πρώτα χρόνια, δουλεύαμε από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ χωρίς διάλειμμα κάθε μέρα», θυμάται η ίδια, προσθέτοντας ότι το καφέ ήταν πάντα γεμάτο από άνδρες που έρχονταν μετά τη δουλειά ή για νυχτερινές βάρδιες στα κοντινά εργοστάσια, τα οποία λειτουργούσαν στο φουλ. Και από τότε, συνεχίζει μέχρι σήμερα, στα 90 της. 

Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμά του, το καφέ επεκτάθηκε στη σημερινή του δομή. Η οικογένεια συνέχισε να εργάζεται σκληρά για να αποπληρώσει το χρέος της προς την τράπεζα, μέχρι που έφτασε στο σήμερα. Και συνεχίζει ακάθεκτη. 

Από μαγαζί για το διάλειμμα των εργατών σε viral στέκι 

Η 90χρονη λέει ότι ο σύζυγός της είχε ιδιαίτερο γούστο, το οποίο βέβαια ενσωματώθηκε και στο καφέ, τόσο στο εξωτερικό που μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι, όσο και στην εσωτερική επίπλωσή του σε ρετρό στυλ, που διατηρείται μέχρι σήμερα. 

Λίγο το στυλ, λίγο οι ουρές που άρχισαν να σχηματίζονται έξω από το καφέ – εστιατόριο, αυτό τράβηξε την προσοχή των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την πανδημία του 2020, προσελκύοντας νέους πελάτες. 

Ο σύζυγος της είχε ήδη φύγει από τη ζωή λίγο πριν, το 2019, σε ηλικία 90 ετών. «Ήταν ένας αυστηρός άνθρωπος, αλλά μου λείπει», λέει η σύζυγός του, η οποία μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής της, χάρη στο καφέ μπόρεσε να κοιτάξει και πάλι μπροστά. 

Και συνεχίζει να μαγειρεύει και να σερβίρει τα πολυσυζητημένα σπαγγέτι της στους αγαπημένους της θαμώνες με κέφι που ζηλεύουν και οι νεότεροι. Να ένα μάθημα ζωής, θα λέγαμε εμείς! 

Πηγή: Τhe Washington Post