Η Ρόδος τον χειμώνα είναι τόσο όμορφη όσο δεν είχα φανταστεί ποτέ μέχρι που την επισκέφτηκα πρόσφατα. Η παλιά πόλη, η παραλία και το λιμάνι εξακολουθεί να είναι η καλύτερη βόλτα που μπορείς να κάνεις. Μια βόλτα που εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένη διασκέδαση.
Η ζωή και οι δουλειές μας σχεδόν πάντα κανονίζουν οι διακοπές μας να πέφτουν καλοκαίρι, ιδιαίτερα Αύγουστο μήνα. Κι έτσι υποχρεωνόμαστε να κατακλύζουμε κατά χιλιάδες τα νησιά και τις παραλίες, να στριμωχνόμαστε σε λεωφορεία, αεροπλάνα και βαπόρια, να περιμένουμε τη σειρά μας σε ουρές, να μην τρώμε πάντα καλά, συχνά πυκνά να υπομένουμε ταλαιπωρία και γενικότερα να μην εισπράττουμε τις υπηρεσίες που θα θέλαμε. Οι λίγοι τυχεροί όμως που έχουν την ευκαιρία να δραπετεύουν από την καθημερινότητά τους ακόμα και μες τον χειμώνα έχουν την επιλογή βουνό ή θάλασσα.
Η Ρόδος σε αυτή την περίπτωση δεν θα σε βάλει σε δίλημμα γιατί τα συνδυάζει όλα, και βουνό και θάλασσα. Και κάπως έτσι, από σπόντα και μετά από παρακίνηση φίλων βρέθηκα εκεί. Δεν είχα δει ποτέ το αεροδρόμιο της με τόσο λίγο κόσμο, το οδικό δίκτυο πιο λειτουργικό, τις παραλίες πιο εύκολα προσβάσιμες (ναι πολύς κόσμος και εγώ μαζί τους ακόμα απολαμβάνουμε το κολύμπι στη θάλασσα), την πόλη της Ρόδου πιο χαλαρή και την παλιά πόλη πιο όμορφη και εντυπωσιακή.
Πέρα από τη χαλαρή βόλτα στα σοκάκια της μεγαλύτερης και πιο όμορφης μεσαιωνικής πόλης της Ευρώπης, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Παλάτι των Ιπποτών, που είχα τόσα χρόνια να το κάνω και να το ευχαριστηθώ. Το αμέσως καλύτερο είναι πως και στους δύο χώρους μπήκαμε δωρεάν, αφού η τρίτη Κυριακή όλων των χειμερινών μηνών, από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο είναι ανοιχτή για όλους!
Δύο ιδιαίτερες έξοδοι στην παραλία της Ρόδου
Ακταίον, ένα all day café restaurant με μεγάλη ιστορία
Απόγευμα Παρασκευής, ύστερα από μια ωραία βόλτα στα στενά της πόλης της Ρόδου, πήραμε τον δρόμο για την παραλία, αναζητώντας ένα μέρος να απολαύσουμε τον απογευματινό καφέ μας και καταλήξαμε στο Ακταίον. Ο καφές έγινε αφορμή για ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας, με επίκεντρο το μεγαλοπρεπές κτίριο που στεγάζεται το Ακταίον.
Χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν ακόμα το νησί ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς σαν λέσχη αξιωματικών. Όταν το 1912 το νησί πέρασε στα χέρια των Ιταλών το κτίριο χρησιμοποιήθηκε και από εκείνους σαν λέσχη αξιωματικών αλλά και σαν κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Κατά τη γερμανική κατοχή πάλι, χρησιμοποιήθηκε ως Τελωνείο και λίγο αργότερα ως λέσχη για τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ με την αποχώρηση των Άγγλων συμμάχων από τη Ρόδο, λέγεται πως αντικείμενα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας έκαναν «φτερά» από το κτίριο. Όλη αυτή η συνεχής διαδοχή των καθεστώτων είχε άμεσες συνέπειες στην αρχιτεκτονική του, αφού ενδιάμεσα υπέστη τέσσερις μεγάλες ανακαινίσεις, οι περισσότερες από αυτές με ιταλική χροιά, διατηρώντας και στοιχεία της ανατολίτικης ρομαντικής αρχιτεκτονικής.
Μετά την απελευθέρωση το 1946 το κτίριο ονομάστηκε «Ακταίον», που σημαίνει κτήμα γης δίπλα στη θάλασσα και από τότε κατέχει μεγάλη αίγλη για τους κατοίκους του νησιού. Μάλιστα, ο μεγάλος φίκος Benjamin στα δεξιά του κτιρίου εκτός από τον ίσκιο του, είναι κομμάτι της ιστορίας του, αφού φυτεύτηκε στις 31 Μαρτίου του 1947, ημέρα απελευθέρωσης της Ρόδου, ως σύμβολο ελπίδας και αλλαγής, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας ζωής για την ελεύθερη και ανεξάρτητη πλέον Ρόδο.
Σήμερα ο χώρος έχει ανακαινιστεί πλήρως, συνδυάζοντας νεοκλασικά με μοντέρνα στοιχεία και λειτουργεί σαν ένα σύγχρονο all day café bar restaurant όπου καθημερινά και από το πρωί ως αργά το βράδυ προσφέρει καφέ και πρωινό, σνακ, κρέπες, βάφλες, γλυκό, brunch, μεσημεριανό, δείπνο, ποτό και υπέροχα κοκτέιλ στο bar.
Για τους μικρούς φίλους του το Ακταίον διαθέτει και μια ωραία παιδική χαρά, που τις Κυριακές σφύζει από χαρούμενες παιδικές φωνές. Όσο για τα μεγάλα πεινασμένα παιδιά που ήμαστε εμείς, μετά τον καφέ αφήσαμε το ισόγειο και ανεβήκαμε στον επάνω όροφο. Η βραδιά ήταν ζεστή και γλυκιά, γι’ αυτό κι επιλέξαμε να καθίσαμε στην ανοιχτή βεράντα, απολαμβάνοντας τη θέα στη βραδινή Ρόδο.
Ξεκινήσαμε με ένα απολαυστικό κοκτέιλ όσο ρίχναμε κλεφτές ματιές μια στα φώτα του λιμανιού και μια στον κατάλογο. Άλλοι είχαν όρεξη για πίτσα, άλλοι για μπέργκερ, άλλοι για μακαρονάδα κι άλλοι για κρέας. Κάποιοι από την παρέα ήταν χορτοφάγοι, όμως όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, αφού το μενού δεν χαλάει χατίρια σε κανέναν. Από τις σαλάτες του καταλόγου δοκιμάσαμε αυτή με το παντζάρι και τη burrata και συνεχίσαμε με ένα πολύ ενδιαφέρον humus που σερβίρουν με τραγανά ρεβίθια και τηγανισμένα τριγωνάκια αραβικής πίτας. Το carpaccio από φιλέτο μοσχαριού σερβίρεται με ένα μικρό βουνό από τσιπς πατάτας και παρμεζάνα.
Από πίτσα δοκιμάσαμε τη Μαργαρίτα και πήραμε και τα ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια και βασιλικό και paccheri με κοτόπουλο και μανιτάρια. Οι κρεατοφάγοι επέλεξαν χοιρινή tomahawk και strip loin black angus Αυστραλίας.
Στο τέλος γλυκαθήκαμε με βάσκικο cheesecake και chocolate fudge cake.
Τo service είναι πιο γρήγορο και από τον άνεμο και όλα του τα μέλη συμπαθέστατα και ευγενικά. Α, και αν δεν είστε τύποι που πάνε στο κρεβάτι από τις 12, σχεδόν καθημερινά το Ακταίον έχει live με εξαιρετικούς μουσικούς και τραγουδιστές.
Πλ. Ελευθερίας, Ρόδος, τηλ: 694-928.65.53, 699-992.47.57, 694-20.58.181
Swan by Kontiki στο Μανδράκι
Το πλωτό εστιατόριο Κοντίκι πρωτοάραξε στη Ρόδο το 1964 και για τους Ροδίτες αποτελούσε κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης τους. Με τον καιρό η αίγλη του άρχισε να ξεθωριάζει, ώσπου έμεινε στην αφάνεια για κάμποσα χρόνια και μισοξεχάστηκε. Μέχρι που ο επιχειρηματίας Κώστας Αποστολίδης το πήρε στα χέρια του με σκοπό να αναβιώσει την παλιά του αίγλη και να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, όπερ και εγένετο.
Σήμερα το Κοντίκι ανακαινίστηκε πλήρως, απόκτησε νέα σύγχρονη εμφάνιση και αγκυροβόλησε στο Μαντράκι της Ρόδου με το καινούργιο όνομα Swan by Kontiki, λευκό σαν κύκνος, πολυτελές και πιο λαμπερό από ποτέ.
Με θέα 360° που χωράει όλο το παλιό λιμάνι με τα δυο χαρακτηριστικά ελάφια στο έμπα του και τα αγκυροβολημένα σκάφη, τις αποβάθρες, τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης και την παλιά αγορά, φιλοδοξεί να γίνει ο απόλυτος προορισμός ευδαιμονίας και διασκέδασης.
Με δύο lounge bars που λειτουργούν από το πρωί με καφέ και brunch έως αργά το βράδυ με ποτό, κοκτέιλ και dj sets, αλλά και ένα γαστρονομικό εστιατόριο με ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο μενού, είναι σίγουρα μια ξεχωριστή πρόταση για το νησί.
Στο τιμόνι της κουζίνας, δυο ιδιαίτερα ταλαντούχοι νέοι άνθρωποι, ο executive chef Λευτέρης Ντρέρης και ο pastry chef Λάζαρος Πάχος, δίνουν ρεσιτάλ δημιουργικότητας. Το μενού του Λευτέρη είναι ξεκάθαρα θαλασσοκεντρικό και αντλεί έμπνευση από τη διατροφή των παλιών Ελλήνων ψαράδων και σφουγγαράδων, με αναφορές από τα πολυήμερα ταξίδια τους στο Αιγαίο.
Όσο για τα γλυκά του Λάζαρου Πάχου, είναι αντάξια της μεγάλης προϋπηρεσίας του σε διακεκριμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία εντός και εκτός Ελλάδoς. Ξεχώρισα το signature επιδόρπιό του “the swan” με κρέμα yuzu, σορμπέ από σαγκουίνι και τζίντζερ, γιατί στην ίδια μπουκιά συνδύαζε δροσιά, ήπια οξύτητα και σπιρτάδα.
Πλατεία Νεωρείου, τηλ. 697-254.33.22