Για όποιον αγαπάει το μαγείρεμα, ένα καλό και ανθεκτικό μαντεμένιο τηγάνι είναι από τα must have της κουζίνας. Βασικό του πλεονέκτημα ότι θερμαίνεται ομοιόμορφα και διατηρεί καλά τη θερμοκρασία, γεγονός που εγγυάται ομοιόμορφο ψήσιμο, ενώ παράλληλα αντέχει και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντάς σου να το χρησιμοποιήσεις τόσο στις εστίες της κουζίνας, όσο και στον φούρνο ή ακόμη και πάνω στη σχάρα του bbq. Επιπλέον, το μαντέμι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό και έτσι δεν χρειάζεται να φοβάσαι αν θα ανακατέψεις το φαγητό ακόμη και με μεταλλική κουτάλα.

Το μόνο ελάττωμα - αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι - του μαντεμένιου σκεύους είναι ότι είναι λίγο απαιτητικό σε ό,τι αφορά στο καθάρισμά του. Με την κατάλληλη φροντίδα όμως, το μαντεμένιο τηγάνι μπορεί να ζήσει για πάντα.

Πλύσιμο μόνο στο χέρι

Ο No1 κανόνας που πρέπει να θυμάσαι για τα μαντεμένια σκεύη είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να το βάζεις στο πλυντήριο πιάτων. Αντιθέτως, θα το πλένεις πάντα στο χέρι, με υγρό απορρυπαντικό πιάτων και σφουγγαράκι κουζίνας. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγεις και το συρματάκι κουζίνας, για να μην το φθείρεις.

Για να καθαρίζει πιο εύκολα, καλό είναι να το πλένεις αμέσως μετά τη χρήση, ώστε να απομακρύνεις πιο εύκολα και τυχόν ξεραμένα υπολείμματα. Ένα καλό tip για εύκολο καθάρισμα είναι να το πασπαλίσεις με αλάτι όσο είναι ακόμη ζεστό το σκεύος, να του ρίξεις λίγο ζεστό νερό και να το τρίψεις ελαφρά με ένα βουρτσάκι. Για επίμονα ξεραμένα υπολείμματα, ρίχνεις μέσα 2 φλιτζάνια νερό και το βάζεις στην εστία μέχρι να βράσει το νερό. Όσα κομμάτια δεν ξεκολλήσουν μόνα τους με τον βρασμό, μπορείς να τα ξύσεις ελαφρά με μία ξύλινη κουτάλα.

Μαντεμένια τηγάνια


Στέγνωσε γρήγορα το τηγάνι

Το μαντεμένιο τηγάνι χρειάζεται προστασία από τη σκουριά, γι αυτό αμέσως μετά το πλύσιμο είναι σημαντικό να το στεγνώνεις σκουπίζοντάς το καλά με μία πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Βοήθησε το τηγάνι σου να αποκτήσει αντικολλητικό στρώμα

Μπορεί το μαντεμένιο τηγάνι σου να έχει ήδη αντικολλητική επίστρωση, αλλά δεν βλάπτει να προσθέσεις και εσύ ένα ακόμη στρώμα, για έξτρα προστασία. Έτσι, το τηγάνι θα είναι πάντα γυαλιστερό, δεν θα σκουριάζει και το φαγητό δεν θα κολλάει. Για να το πετύχεις, δεν θα χρειαστείς κανένα χημικό προϊόν, παρά μόνο λίγο ηλιέλαιο. Ειδικότερα, προθερμαίνεις καλά τον φούρνο στους 200°C. Ρίχνεις λίγο ηλιέλαιο σε μία χαρτοπετσέτα και περνάς το τηγάνι σου. Το βάζεις πάνω στη σχάρα του φούρνου, με ένα ταψί από κάτω για να μην στάξει λάδι στον φούρνο και το αφήνεις για 1 ώρα, μέχρι το λάδι να μην είναι πλέον κολλώδες. Σβήνεις τον φούρνο και αφήνεις το τηγάνι να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλεις.

Να θυμάσαι ότι αν χρησιμοποιείς το τηγάνι σου συχνά και αν μέσα μαγειρεύεις και πολλές λιπαρές τροφές, όπως μπέικον, βοηθάς να παραμείνει αντικολλητικό. Τόσο αντικολλητικό που μπορείς ακόμη και να τηγανίσεις ένα αβγό χωρίς λάδι ή βούτυρο και αυτό να μην κολλήσει καθόλου.

Τέλος, σημείωσε ότι στις αρχές, μέχρι να αποκτήσει αυτό το φυσικό αντικολλητικό στρώμα το τηγάνι σου, καλό είναι να μην έρχεται σε επαφή με όξινα τρόφιμα, όπως λεμόνι, ξύδι ή κρασί.