Σίγουρα όλη την εβδομάδα τρέχεις και δεν φτάνεις και το καθάρισμα του σπιτιού σου μάλλον - αναγκαστικά - περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, όμως αλήθεια, πόσο συχνά ασχολείσαι με τον καθαρισμό του φούρνου σου;

Στον φούρνο μπαίνει συχνά πυκνά φαγητό κάθε είδους, στο ταψί, σε γάστρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος και γίνεται λουκούμι, όμως με τη χρήση ο φούρνος λερώνεται ακόμη και αν εσύ προσέχεις. Από τα τοιχώματα στο εσωτερικό, μέχρι την πόρτα του, μαζεύει υπολείμματα τροφής που συνήθως ξεραίνονται και είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρεθούν, ειδικά αν περάσει καιρός. Γι’ αυτό θέλει πιο συχνά τη φροντίδα του.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον καθαρισμό ενός φούρνου τόσο δύσκολο; Τα επίμονα υπολείμματα του φούρνου έχουν να κάνουν με τον πολυμερισμό, μια χημική διαδικασία κατά την οποία μικρά μόρια ενώνονται, σχηματίζοντας πιο σύνθετες δομές που ονομάζονται πολυμερείς ενώσεις. 

Με πιο απλά λόγια, όπως είπε Ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην Reckitt, τον κατασκευαστή του καθαριστικού φούρνου Easy-Off, Bikramjit Singh, μετά το μαγείρεμα, τα τρόφιμα και τα λίπη που ψήνονται και καίγονται στο φούρνο, μετατρέπονται σε ένα πολυμερές, αρκετά σκληρό, που είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί.

Τα hacks που κυκλοφορούν 

Οι έξυπνες λύσεις, ή αλλιώς τα hacks όσον αφορά το καθάρισμα του φούρνου, αφθονούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με διάφορους influencers, κυρίως από το εξωτερικό, να πλασάρουν τα τελευταία «απαραίτητα» καθαριστικά και εργαλεία. Δυστυχώς, όμως, όπως τονίζεται συνήθως - και είναι αλήθεια -  αυτό που βλέπουμε στο διαδίκτυο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή.

Για παράδειγμα, έχει κυκλοφορήσει μία μέθοδος καθαρισμού με ατμό που περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας κατσαρόλας με νερό στο φούρνο και τη θέρμανσή της για τη δημιουργία ατμού. Η ιδέα είναι ότι ο ατμός θα μαλακώσει τα καμένα υπολείμματα από φαγητό, επιτρέποντας  να σκουπίσουμε πιο εύκολα τον φούρνο, μόλις κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να τον αγγίξουμε. Ωστόσο, οι απόψεις για το κατά πόσο είναι αποτελεσματική, διίστανται. 

Τι γίνεται με τη σόδα και το ξίδι; 

Η Rachel Hoffman, συγγραφέας του βιβλίου - οδηγού για housekeeping «Unf*ck Your Habitat» αναφέρει ότι χρησιμοποίησε μια πάστα από μαγειρική σόδα για να καθαρίσει έναν πραγματικά βρώμικο φούρνο, η οποία, όπως λέει, ήταν «κάπως αποτελεσματική», όχι όμως απόλυτα.

Σύμφωνα με την ίδια, η προσθήκη ξιδιού στο μείγμα δεν είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού δεν καταφέρνει να διεισδύσει στο πολυμερισμένο λίπος. Θα μπορούσαμε να τρίψουμε με ένα σφουγγάρι και λίγη μαγειρική σόδα σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε τα σκληρά καθαριστικά προϊόντα, αλλά δεν είναι η τέλεια επιλογή.

Οι αυτοκαθαριζόμενοι φούρνοι

Οι φούρνοι με λειτουργία αυτοκαθαρισμού χρησιμοποιούν υψηλή θερμότητα ή ατμό για τον καθαρισμό του εσωτερικού. Ενώ θεωρητικά η προσέγγιση «καθαρίζω με την υψηλή θερμοκρασία» ακούγεται αποτελεσματική, η λειτουργία αυτοκαθαρισμού έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Σύμφωνα με τη Hoffman, ο κύκλος αυτοκαθαρισμού, ο οποίος συνήθως διαρκεί από 1 ώρα και 30 λεπτά έως 3 ώρες ενέχει τον κίνδυνο δαπανηρών ζημιών στα εξαρτήματα του φούρνου, ακόμη και πυρκαγιάς: Ο θερμικός καθαρισμός χρησιμοποιεί υψηλές θερμοκρασίες για να μετατρέψει τα υπολείμματα σε στάχτη που μπορεί να σκουπιστεί. Η έκθεση σε τόσο έντονη θερμότητα ασκεί μεγάλη πίεση στο εσωτερικό και τα ηλεκτρικά μέρη του φούρνου, διαβρώνοντας με τον καιρό, για παράδειγμα, τους μεντεσέδες και την ακρίβεια του εσωτερικού θερμοστάτη.

Η πικρή αλήθεια 

Δυστυχώς, όπως καταλήγει, σε ακραίες περιπτώσεις που ο φούρνος έχει μείνει καιρό ακαθάριστος και έχει πολύ σκληρά, καμένα υπολείμματα, απαιτούνται χημικά καθαριστικά. Πρέπει να ξέρουμε βέβαια ότι πολλά καθαριστικά φούρνων περιέχουν συνήθως υδροξείδιο του νατρίου, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως καυστική σόδα, ένα αλκάλιο που μπορεί να διεισδύσει στην οργανική ύλη και συστατικά με βάση το λάδι και να προκαλέσει διάσπαση του λίπους.

Ωστόσο, το υδροξείδιο του νατρίου, είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Προειδοποιεί επίσης ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο και για την αναπνευστική οδό. Όταν όμως ερχόμαστε με έναν τρομερά λερωμένο για καιρό φούρνο, μάλλον δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος να αποφύγουμε κάποιο χημικό προϊόν.

Τελικά, ποια είναι η λύση; 

Ας είμαστε ειλικρινείς, αφού μάλλον η μόνη οδός είναι τα χημικά καθαριστικά, αν θέλουμε να μην παιδευόμαστε τόσο και να τα αποφύγουμε, τότε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να μην αφήνουμε εξ αρχής τον φούρνο να λερώνεται σαν να μην υπάρχει αύριο και, μόλις αντιληφθούμε ότι τον λερώσαμε, να σκουπίζουμε απλώς τοπικά το σημείο, προτού προλάβει να «ψηθεί» και να ξεραθεί, ώστε τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα. Όταν κάτι χυθεί στον φούρνο, τότε είναι η στιγμή να δράσουμε. Χρησιμοποιούμε ένα ήπιο καθαριστικό και ένα μαλακό σφουγγάρι που δεν θα κάνει γραντζουνιές για να σκουπίσουμε το εσωτερικό και όλα καλά.

Πηγή: The Washington Post