Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ετοιμάζεσαι για την παραλία, να τα έχεις όλα οργανωμένα, να βάζεις αντηλιακό και εκεί που έχεις κάνει τη βουτιά σου και αράζεις στην ξαπλώστρα να συνειδητοποιείς ότι το σάντουίτς σου είναι μούσκεμα ή ότι ξέχασες να πάρεις μαζί σου το αγαπημένο σου ρόφημα, ένα σκεύος, ένα κουτάλι ή τέλος πάντων κάτι απαραίτητο για το κολατσιό – που έλεγε και η γιαγιά μου – στην παραλία. 

Γι΄ αυτό είμαστε εμείς εδώ, με μερικά hacks προετοιμασίας και «πακεταρίσματος» που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο. 

Σταμάτα να γεμίζεις τα ψυγειάκια με πάγο 

Ακόμα και αν συσκευάζεις τα σάντουιτς σε ειδικό σακουλάκι, η υγρασία φαίνεται πάντα να βρίσκει τρόπο να μπαίνει μέσα και ένα μουσκεμένο σάντουιτς στην παραλία την ώρα που πεινάς είναι σκέτη απογοήτευση. Όσο πάγο και αν βάλεις σε ένα ψυγειάκι, τουλάχιστον ένα μέρος του θα λιώσει, ειδικά όταν χρησιμοποιείς κύβους ή σακούλες πάγου που πήρες από κάποιο μαγαζί που βρήκες στο δρόμο. 

Αντ' αυτού, γέμισε τον πάτο του ψυγείου με παγωμένα μπουκάλια νερού, που θα κρατήσουν το σνακ και τα ποτά σου δροσερά ενώ όταν ο πάγος τελικά λιώσει μέσα στα μπουκάλια, θα έχεις και κρύο νερό στη διάθεσή σου.

Αν από την άλλη χρησιμοποιείς ισοθερμική τσάντα, προτίμησε μία με χωρίσματα, ώστε να μη λιώσουν ή αναμειχθούν τα φαγητά.

Η σωστή συσκευασία μετρά 

Για τα λαχανικά

Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να κόψεις τη ντομάτα και το μαρούλι από το σπίτι και να τα βάλεις στο σάντουιτς, όμως παραδέξου πως πάντα καταλήγεις να βλέπεις ένα μαραμένο λαχανικό που «χαροπαλεύει» να κρατηθεί στη ζωή, ανάμεσα στα υπόλοιπα υλικά. 

Πλύνε τα λοιπόν καλά στο σπίτι, στέγνωσέ τα, τύλιξέ τα σε μία νωπή χαρτοπετσέτα και βάλε τα σε μία σακούλα τροφίμων που κλείνει. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά. 

Για τα σνακ τύπου σάντουιτς 

Καλό είναι να χρησιμοποιείς είτε μικρά ταπεράκια, είτε σακουλάκια που κλείνουν. Στη δεύτερη περίπτωση, φρόντισε να αφαιρείς τον αέρα όσο μπορείς πριν τα κλείσεις, για να αποφύγεις την υγρασία και την αλλοίωση. Επίσης, κράκερ, σνακ, ψωμάκια ποτέ μαζί με υγρά, γιατί τραβάνε υγρασία και πανιάζουν.

Για τα φρούτα 

Μπορείς να βάλεις τα φρούτα σε ταπεράκι με πάγο από κάτω για να διατηρούνται δροσερά και αν τα κόψεις σε κομμάτια, θυμήσου να τα ραντίσεις με λίγο λεμόνι για να μείνουν φρέσκα για περισσότερο.

Τυριά και αλλαντικά

Αν πάρεις τα τυριά και τα αλλαντικά σε ξεχωριστό δοχείο για να φτιάξεις το σάντουιτς  στην παραλία, φρόντισε να ακουμπάνε στον πάγο όταν τα βάλεις στο ψυγειάκι. Το ταπεράκι σε αυτή την περίπτωση είναι η καλύτερη λύση. 

Πιτάκια και τορτίγιες 

Προς θεού, μη βγάλεις παγωμένες πίτες ή τορτίγιες και περιμένεις απλώς να ξεπαγώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου όσο είσαι στη θάλασσα, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς πανιασμένο. Έχε τις ήδη σε θερμοκρασία δωματίου και τύλιξέ τες σε λαδόκολλα. 

Παξιμαδάκια και κρακεράκια

Αν δεν είναι κλειστά στη συσκευασία τους από το εμπόριο και τα έχεις ανοίξει, τότε βάλε τα κράκερς και άλλα τέτοια είδη τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτες μέσα σε σακουλάκι τροφίμων, ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση και κυρίως, η υφή τους. 

Με σύμμαχο τον ήλιο 

Αν χρειαστεί να ζεστάνεις κάτι, όπως ένα χοτ ντογκ ή ένα σάντουιτς, ετοίμασέ το στο σπίτι, τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και αποθήκευσε το στο ψυγείο μέχρι να φύγεις. Στη συνέχεια, τοποθέτησέ το όπως είναι με το αλουμινόχαρτο κάτω από τον ήλιο για να ζεσταθεί. Απλά έχε κατά νου ότι κανένα ευπαθές τρόφιμο δεν πρέπει να μένει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες.