Η καταπολέμηση του food waste είναι μία τακτική που πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία, διάφοροι τρόποι για να πετάμε όσο το δυνατόν λιγότερα τρόφιμα, έρχονται ο ένας μετά τον άλλο. Φαντασία να υπάρχει, όρεξη και ευσυνειδησία, για να αποκτήσουμε μία πιο eco-friendly λογική σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Και η κουζίνα είναι ένα μέρος που προσφέρεται για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Για παράδειγμα, ίσως ποτέ να μην είχες σκεφτεί να αξιοποιήσεις τις φλούδες των εσπεριδοειδών που πετάς στα σκουπίδια αφού καθαρίζεις τα φρούτα. Εδώ όμως σου δίνουμε ιδέες που μπορεί να σου φανούν άκρως ενδιαφέρουσες:
1. Δώσε άρωμα στο ελαιόλαδο: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τόσο τις φλούδες λεμονιού, όσο και τις φλούδες πορτοκαλιού, βυθίζοντάς τις απλώς μέσα στο μπουκάλι με το ελαιόλαδο και θα εκπλαγείς με το άρωμα που αυτό θα αποκτήσει.
2. Φτιάξε γλυκό του κουταλιού: Οι φλούδες από οποιοδήποτε εσπεριδοειδές μπορούν να μετατραπούν σε ένα λαχταριστό γλυκό του κουταλιού, που μπορείς να απολαύσεις είτε σκέτο, είτε ως topping σε γιαούρτι, παγωτό, ακόμη και σε κέικ. Παράλληλα, μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για πολύ καιρό, οπότε αυτό είναι ένα ακόμη ατού.
3. Φτιάξε σοκολατάκια: Αν είσαι από αυτούς που θέλουν σοκολάτα σε κάθε γλυκό, τότε μπορείς και πάλι να αξιοποιήσεις τις φλούδες πορτοκαλιού δημιουργώντας τα πιο μυρωδάτα σοκολατάκια και μάλιστα πανεύκολα. Κόψε τις φλούδες σε λωρίδες, βάλτες σε νερό με ζάχαρη να βράζουν και να ζαχαρώσουν, στράγγιξέ τις και μετά βούτηξέ τις σε λιωμένη σοκολάτα.
4. Δώσε γεύση σε πιάτα με κρέας: Οι φλούδες εσπεριδοειδών μπορούν να δώσουν μοναδικό άρωμα και γεύση σε συνταγές με κρεατικά, όπως τα κοκκινιστά ή το κοτόπουλο στον φούρνο.
5. Αρωμάτισε το τσάι: Είναι ίσως η πιο διαδεδομένη πρακτική, όμως δεν παλιώνει ποτέ. Μία - δύο φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού στο τσάι του δίνουν άλλη γεύση και άρωμα, που το κάνει απλώς ακαταμάχητο.
6. Αλλά και τις σάλτσες: Με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας στο τέλος του μαγειρέματος μερικές φλούδες εσπεριδοειδών στη σάλτσα, μπορείς να την απογειώσεις.
7. Χρησιμοποίησε τις για να μη σκληραίνει η ζάχαρη στο βάζο: Ένα από τα βασικά προβλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις στην κουζίνα, είναι η ζάχαρη που σκληραίνει μετά από καιρό στο βάζο. Αν όμως τοποθετήσεις φλούδες πορτοκαλιού στο πάνω μέρος της ζάχαρης μέσα στο βάζο, τότε όχι απλά δεν θα σκληρύνει, αλλά θα πάρει και ωραίο άρωμα.