
Τάσεις από εδώ, τάσεις από εκεί food trends που ακολουθούμε στα τυφλά και πολλά ακόμη. Είτε σου αρέσουν είτε όχι, κάποιες «μόδες», είναι γεγονός και κάνουν τον γύρο του κόσμου, ακόμη και όσον αφορά στο φαγητό, με βασικό μέσο βέβαια τι άλλο, τα social media. Δες εδώ λοιπόν μερικές από τις τάσεις που παίζουν το 2025 στα εστιατόρια του κόσμου.
Όλα πιπεράτα
Αν σου αρέσουν τα μπαχαρικά, τότε έχουμε καλά νέα. Συγκεκριμένα, το πιπέρι παίζει πολύ πια στις συνταγές, είτε όσο μαγειρεύεις, είτε φρεσκοτριμμένο, ως γαρνιτούρα στα πιάτα. Το ταπεινό μπαχαρικό που επισκιάστηκε για χρόνια πίσω από άλλα που ήρθαν στο προσκήνιο έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο και δικαίως, αν με ρωτάς, αφού σε κάποια φαγητά δίνει όντως αυτό το κάτι παραπάνω που σου έλειπε.
Η άνθηση των temaki
Επίσης, το 2025 φαίνεται πως είναι επίσης η χρονιά των temaki, γνωστών και ως ιαπωνικών σούσι. Περιλαμβάνει ρύζι και σχεδόν κάθε γαρνιτούρα που θα βάζαμε σε σούσι, από τόνο μέχρι αστακό περιτυλιγμένο σε τραγανό nori (φύκια).
Το temaki πρωταγωνιστεί στους καταλόγους στα ασιατικά εστιατόρια του κόσμου και γιατί, όχι, μπορεί σύντομα να το δούμε να κυριαρχεί και στην Ελλάδα.
Το temaki είναι ένας τύπος σούσι από την Ιαπωνία, που σημαίνει κυριολεκτικά «χειροποίητο ρολό». Είναι ένας κώνος από φύκι nori γεμισμένος με ρύζι για σούσι, ψάρι (π.χ. τόνο, σολομό), λαχανικά, αβοκάντο και διάφορα άλλα υλικά.
Η φοκάτσια βασιλεύει
Οι βουτυράτες λιχουδιές με φύλλα ζύμης, όπως τα κρουασάν κυριαρχούν πάντα στον κόσμο των αρτοσκευασμάτων. Όμως τώρα πια τα κυρίως γαλλικά αρτοσκευάσματα βρίσκουν ανταγωνισμό από ένα ιταλικό βασικό προϊόν: τη φοκάτσια. Από τα καλάθια ψωμιού μέχρι τα καταστήματα με σάντουιτς, είναι ταυτόχρονα επιβλητική στην όψη αλλά και νοσταλγική. Έχει γεύση αλμυρή και λαδένια, είναι αφράτη στο εσωτερικό και τραγανή απ’ έξω, σκέτο ποίημα. και την αλμυρή, μαλακή τραγανή γεύση του. Στη Νέα Υόρκη, στο wine bar Demo στο κέντρο της πόλης, αποτελεί σημείο υπερηφάνειας για τον σεφ Quang Nguyen. Αναφέρει συγκεκριμένα την ευελιξία της: «Είναι ψωμί αλλά και η βάση για να παίξεις με τις γεύσεις. «Αλλάζουμε τα toppings κάθε εβδομάδα», λέει. «Και στο τέλος της ημέρας είναι πιο οικονομικό. Το κόστος του αλεύρου, του νερού, του αλατιού και της μαγιάς θα είναι πάντα φθηνότερο ανά μερίδα σε σχέση με την αγορά μιας φρατζόλας από έναν από τους μεγάλους φούρνους της πόλης». Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία, έχει εμπνεύσει ειδικά καταστήματα όπως το Focacciamo στη Μαδρίτη και το Forno Bomba στη Βαρκελώνη - ωθώντας την εθνική εφημερίδα El Pais να αναρωτηθεί: «Μπορεί η φοκάτσια να εκθρονίσει την πίτσα;».
Πάντως ήδη και στην Ελλάδα η φοκάτσια πρωταγωνιστεί ως έναρξη για τα μενού καλών εστιατορίων, ενώ συχνά πλέον τη βρίσκουμε και στα new age bakeries της πόλης, είτε σκέτη για να την πάρουμε στο σπίτι, είτε ως βασικό συστατικό για σάντουιτς.
Πρωτεΐνη παντού
Η κατανάλωση πρωτεΐνης έχει γίνει κεντρικό σημείο στη διατροφή, με προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη να εμφανίζονται σε διάφορες μορφές, από σνακ μέχρι ροφήματα. Έτσι, πάρα πολλά από τα τρόφιμα που βλέπεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αλλά και τα πιάτα σε καταλόγους καταστημάτων εστίασης, κυρίως για πρωινό και brunch, αναγράφουν τη φράση «high protein» ή «πρωτεϊνούχο» που πλέον τραβά αμέσως το βλέμμα. Τάση που έχει έρθει από το εξωτερικό και στην Ελλάδα, για τα καλά.
Στροφή στη βιωσιμότητα
Η προσέγγιση της μηδενικής σπατάλης τροφίμων αποκτά δυναμική, με σεφ να αξιοποιούν κάθε μέρος των συστατικών, μειώνοντας τα απορρίμματα και προωθώντας τη βιωσιμότητα. Ένα παράδειγμα, ας πούμε, είναι η from head to tale λογική που ακολουθείται όσον αφορά στην κατανάλωση μεγάλων ψαριών στα εστιατόρια, σε κάποια πλέον και στην Ελλάδα. Με βάση αυτή, αξιοποιείται όλο το ψάρι, ώστε να μην πετάμε κανένα μέρος του.
Επίσης, πλέον στο προσκήνιο βρίσκονται τα ανακυκλωμένα συστατικά, δηλαδή η μετατροπή υποπροϊόντων τροφίμων σε νέα προϊόντα κατάλληλα προς κατανάλωση. Σίγουρα υπάρχει δρόμος ακόμη, όμως η τάση αυτή δημιουργεί ελπίδα.