Μία νέα λίστα με τα καλύτερα ψωμιά του κόσμου δημοσίευσε ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas. Και ποιος είναι ο νικητής; Το garlic butter naan από την Ινδία, το flat αυτό ψωμί που ψήνεται στον ειδικό φούρνο που λέγεται tandoor. Πρόκειται για έναν φούρνο κυλινδρικό, φτιαγμένο από πηλό, που φτάνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το naan κολλάει στα εσωτερικά τοιχώματα του φούρνου και ψήνεται πολύ γρήγορα, αποκτώντας τη χαρακτηριστική αφράτη αλλά και ελαφρώς καψαλισμένη υφή. Από πάνω, οι Ινδοί το αλείφουν με βούτυρο, έτσι καυτό όπως είναι, και το πασπαλίζουν με σκόρδο. Και κάπως έτσι, μάλλον δεν μοιάζει με κανένα άλλο.
Μετά τον μεγάλο νικητή, σειρά στην κατάταξη έχει το επίσης ινδικό amritsari kulcha, ένα παραδοσιακό ψωμί από την πόλη Amritsar του Παντζάμπ, στη βόρεια Ινδία. Είναι συγγενικό με το naan αλλά έχει σημαντικές διαφορές, αφού είναι γεμιστό, συνήθως με πατάτα, κρεμμύδι, τυρί, πράσινη πιπεριά καυτερή και μπαχαρικά.
Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ένα ψωμί από τη Μαλαισία, το oti canai, ένα επίσης επίπεδο, βουτυράτο, τραγανό εξωτερικά και ελαστικό εσωτερικά, ψωμί.
Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι και αυτό το ψωμί είναι επηρεασμένο από την ινδική κουζίνα.
Ολόκληρη η πρώτη δεκάδα με τα ψωμιά που κατάφεραν να κερδίσουν μία θέση σε αυτή:
- Garlic butter naan (Ινδία)
- Amritsari kulcha (Ινδία)
- Roti canai (Μαλαισία)
- Pan de bono (Κολομβία)
- Parotta (Ινδία)
- Pão alentejano (Πορτογαλία)
- Naan (Ινδία)
- Piadina Romagnola (Ιταλία)
- Pão de queijo (Βραζιλία)
- Bolo do caco (Πορτογαλία)
Όπως καταλαβαίνεις, η Ινδία, με τέσσερις θέσεις στη δεκάδα, πρωταγωνιστεί!
Τα ελληνικά ψωμιά που μπήκαν στη λίστα
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο οδηγός Taste Atlas είχε δημοσιεύσει λίστα με τα καλύτερα ψωμιά της Ευρώπης, με τη δική μας λαγάνα, το τηγανόψωμο, το τυρόψωμο, το παξιμάδι, κρητικό και μη, τη λαδένια Κιμώλου, την κλασική πίτα, το ελιόψωμο και το κουλούρι Θεσσαλονίκης να βρίσκονται μέσα σε αυτή. Αυτή τη φορά, που έχουμε να κάνουμε με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα ελληνικά ψωμιά που ξεχώρισαν ήταν τρία. Η λαδένια στη θέση 56, το τηγανόψωμο στην 59η θέση και το κουλούρι Θεσσαλονίκης που βρέθηκε στη 80η θέση.