Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που έχουν πάθος με τη γαστρονομία και την εξερεύνηση τοπικών γεύσεων ανά τον κόσμο κατευθύνονται συνήθως προς χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γαλλία. Πού αλλού θα βρεις άλλωστε πιο αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα από τη γενέτειρά της, τη Νάπολη; Και στη Γαλλία, η Λυών φημίζεται για τα «bouchons» και τα εστιατόρια με αστέρια Michelin. Στην Ισπανία δε, το ηλιόλουστο Σαν Σεμπαστιάν για τα pintxos δίπλα στη θάλασσα.

Όμως σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας ταξιδίων Saga, καμία από αυτές τις χώρες δεν κατέκτησε την πρώτη θέση ως η πιο «αυθεντική» γαστρονομική πόλη της Ευρώπης. Για τις ανάγκες της έρευνας αναλύθηκαν πάνω από 5.000 εστιατόρια σε 125 ευρωπαϊκές πόλεις, εξετάζοντας απόψεις στο Google για το πόσο συχνά εμφανίζονταν οι λέξεις «authentic» (αυθεντικό) και «traditional» (παραδοσιακό), καθώς και η γενική βαθμολογία πελατών. 

Η απροσδόκητη πρωτιά 

Η Βουδαπέστη λοιπόν, παρότι outsider, αναδείχθηκε πρώτη στη λίστα με τις πιο αυθεντικές γαστρονομικές πόλεις της Ευρώπης. Η ουγγρική πρωτεύουσα έγινε όχι μόνο γνωστή για τα «ruin bars» και τα θερμά λουτρά της, αλλά και για την ταχύτατη αναβάθμιση στη γαστρονομική σκηνή της: κάθε χρόνο προστίθενται νέα εστιατόρια με αστέρια Michelin. 

Μεταξύ των χαρακτηριστικών, παραδοσιακών πιάτων της βρίσκεται το ουγγρικό γκούλας, η διάσημη σούπα που φτιάχνουν με κρέας και μπαχαρικά, το κοτόπουλο με πάπρικα με sour cream και οι τηγανιτές κρέπες Gundel, που είναι γεμιστές με σταφίδες και καρύδια που έχουν μουλιάσει σε ρούμι. 


Πειραιάς και Αθήνα συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα 

Το σημαντικό για εμάς είναι ότι δύο από τις τρεις πρώτες πόλεις που θεωρούνται πιο σημαντικές και αυθεντικές γαστρονομικά, είναι ελληνικές. Πρόκειται για τον Πειραιά, ο οποίος είναι δεύτερος στην κατάταξη και την Αθήνα που ήρθε τρίτη. 

Ο Πειραιάς μπορεί συχνά να επισκιάζεται από την ιστορία και τα αρχαία αξιοθέατα της Αθήνας, αλλά έχει ισχυρό γαστρονομικό προφίλ. Ως ο μεγαλύτερος λιμένας της χώρας, προσφέρει άλλωστε όλο τον πλούτο του βυθού στην κουζίνα.

«Θεωρούμενη ως η καρδιά της Ελλάδας, η Αθήνα καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βαθμολογία 96/100 και τη θετικότερη αξιολόγηση ανάμεσα στις 10 πρώτες πόλεις. Με τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να αναζητούν δημοφιλή ελληνικά πιάτα όπως γύρο και σουβλάκι, δεν προκαλεί έκπληξη που τα αυθεντικά εστιατόρια της Αθήνας συγκεντρώνουν τόσο ενθουσιώδεις κριτικές. Ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι μια ελληνική σούπα με αυγολέμονο (σ.σ. η κοτόσουπα) και η φάβα, ένα ντιπ από κίτρινη φάβα, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Στην Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσει κανείς την τοπική κουζίνα είναι μέσα από τους μεζέδες, όπου μπορείς να δοκιμάσεις μια ποικιλία μικρών πιάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά για την ελληνική πρωτεύουσα η έρευνα.

Οι 10 πιο «αυθεντικές» πόλεων για φαγητό στην Ευρώπη

  1. Βουδαπέστη, Ουγγαρία
  2. Πειραιάς, Ελλάδα
  3. Αθήνα, Ελλάδα
  4. Βιέννη, Αυστρία
  5. Κρακοβία, Πολωνία
  6. Πράγα, Τσεχία
  7. Βαλέτα, Μάλτα
  8. Βαρσοβία, Πολωνία
  9. Μόναχο, Γερμανία
  10. Μιλάνο, Ιταλία