
Η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» επισκέφτηκε τη Φλώρινα και δεν γινόταν να μη δοκιμάσει τις υπέροχες νοστιμιές αυτού του τόπου. Όπως μας ενημερώνει ο παρουσιαστής της εκπομπής Γιώργος Κουρδής, η Φλώρινα φημίζεται για τη γαστρονομία της, οπότε δε θα μπορούσε να μην περάσει μια βόλτα από τα μεζεδοπωλεία της.
Συναντήθηκε λοιπόν με τον Νίκο Τραγιανόπουλο, ιδιοκτήτη του μεζεδοπωλείου Πανελλήνιον, ο οποίος τον μύησε σε όλα τα τοπικά και ξακουστά τους εδέσματα. Ξεκίνησε με τα κεμπάπια, το παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής που θυμίζει σουτζουκάκια, γίνεται με μίξη κιμάδων και σερβίρεται με μπούκοβο, κρεμμύδι και μουστάρδα, όπως μας ενημέρωσε μέσα από τον φακό της εκπομπής.
Σειρά είχε το λουκάνικο παραγωγής τους με πράσο και κόκκινο πιπέρι, μαζί με τα φασόλια Πρεσπών. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο ξακουστό πιάτο της περιοχής είναι τα κεφτεδάκια μακάλο. Όπως εξηγεί, το μακάλο δεν είναι άλλο από είναι μια αλευρόσαλτσα που γίνεται από το λάδι που έχουν τηγανιστεί τα κεφτεδάκια, με την προσθήκη μπόλικου σκόρδου και σάλτσας ντομάτας.
Φυσικά, ο κ. Νίκος παρακίνησε τον δημοσιογράφο της εκπομπής να δοκιμάσει από όλα τα πιάτα, τα οποία συνοδεύτηκαν με κόκκινο κρασί, από ποικιλίες Syrah και Ξινόμαυρο από το τοπικό οινοποιείο Δεγωρίτη. Ο Γιώργος Κουρδής έβαλε σε όλα 10 και συμφώνησε με τον Νίκο Τραγιανόπουλο ότι τα κεφτεδάκια μακάλο ήταν το καλύτερο πιάτο!