Μιλώντας για γλυκιά κολοκυθόπιτα, οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας αυτή με την πορτοκαλί κολοκύθα. Εδώ όμως ετοιμάζουμε μία ανατρεπτική και νόστιμη γλυκιά πίτα με κρέμα από πράσινα κολοκυθάκια, αρωματισμένη με βανίλια. Επίσης, με ένα μυστικό που σου δίνουμε παρακάτω, το φύλλο σου θα είναι το πιο τραγανό που έχεις φτιάξει και την απολαμβάνουν όλοι γιατί είναι και vegan. 

vegan κολοκυθόπιτα

Vegan πίτα με κρέμα από πράσινα κολοκυθάκια

Υλικά
  • 1 δόση εύκολη ζύμη για πίτες
  • 1400 γρ. κολοκυθάκια πράσινα
  • 6 κ.σ. νισεστέ
  • 4 κ.σ. βούτυρο φυτικό, λιωμένο
  • 6 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 καψουλάκια βανιλίνη
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη 
  • κανέλα (προαιρετικά)

Ένα γλυκό κρασί, Μοσχάτο Αλεξανδρείας από τη Λήμνο. Η πρότασή μας: Μοσχάτο Λήμνου - Κτήμα Χατζηγερωγίου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη γλυκιά, vegan πίτα με κρέμα από πράσινα κολοκυθάκια, προετοιμάζουμε το φύλλο και παράλληλα κάνουμε τη γέμιση: Mαγειρεύουμε στον ατμό τα κολοκυθάκια μέχρι να μαλακώσουν. Τα τρυπάμε με πιρούνι για να βεβαιωθούμε ότι μαλάκωσαν, αλλά και για να αποβάλουν την επιπλέον υγρασία και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Αφού κρυώσουν τα κολοκυθάκια, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Κατά τη διάρκεια της πολτοποίησης, προσθέτουμε το νισεστέ.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα για να μη σβολιάσει το μείγμα. Θα είναι έτοιμο όταν πήξει αρκετά και δημιουργηθούν κρατήρες στην επιφάνεια.
  4. Στο τέλος, προσθέτουμε τη βανιλίνη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και αλείφουμε ένα ταψί με φυτικό βούτυρο. 
  7. Ανοίγουμε το κάτω φύλλο της πίτας λίγο παραπάνω από το μέγεθος του ταψιού, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόθρο.
  8. Πασπαλίζουμε το φύλλο με το σιμιγδάλι και απλώνουμε επάνω την κρέμα. Προσθέτοντας λίγο σιμιγδάλι, αποφεύγουμε να καταλήξουμε με έναν μαλακό από την υγρασία πάτο, καθώς αυτό θα τον απορροφήσει.
  9. Απλώνουμε το πάνω φύλλο της πίτας πάνω από τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και κάτω, ώστε να σχηματιστεί ο κόθρος.
  10. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο. 
  11. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά, στην κάτω σχάρα, μέχρι η πίτα να αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα.
  12. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την πίτα για 10 λεπτά στο ταψί και ύστερα προσεκτικά τη μεταφέρουμε σε σχάρα, ώστε να μην ιδρώσει το κάτω φύλλο της. 
  13. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και προαιρετικά πασπαλίζουμε και με κανέλα. 

Η εκτέλεση της συνταγής για αυτή τη λαχταριστή vegan πίτα με κρέμα από κολοκυθάκια μπορεί να φαίνεται πως απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι και ειλικρινά, δε θα σας κουράσει. Γι’ αυτό προτείνω να γίνει η γέμιση μια μέρα νωρίτερα, ώστε να δώσουμε στο κολοκυθάκι τον απαραίτητο χρόνο να αποβάλλει την επιπλέον υγρασία και να κρυώσει πριν το κάνουμε πουρέ. Αν δεν κρυώσει και προσθέσουμε το νισεστέ μέσα στον καυτό πουρέ κολοκυθιού κατά την άλεση του, τότε θα δημιουργηθούν σβώλοι στο μείγμα μας.