«Κάνε αυτό που αγαπάς και η επιτυχία θα είναι γλυκιά σαν μέλι», ισχυρίζεται η ομάδα της εκπομπής «Όπου υπάρχει Ελλάδα» και μας το αποδεικνύει έμπρακτα με την επίσκεψή της στη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, στη Ρόδο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια από έναν ερασιτέχνη μελισσοκόμο, τον Αθηναίο Νίκο Ρέτσα, ο οποίος μίλησε στον φακό του ΣΚΑΪ για τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, τον τρόπο που κατάφερε από το 2004 να κάνει γνωστό το μελεκούνι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία του μοναδικού μουσείου μέλισσας στη χώρα.

Ο κ. Ρέτσας έκανε τη στρατιωτική του θητεία στη Ρόδο και αισθάνθηκε τέτοια σύνδεση με τον τόπο, που θέλησε να εγκατασταθεί μόνιμα και να προσφέρει εκεί. Παράλληλα, έχοντας αγάπη για τη μέλισσα, αποφάσισε να ιδρύσει τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και έθεσε ως στόχο να εκμεταλλευτεί την τοπική πρώτη ύλη, το μέλι του νησιού, εφαρμόζοντας σύγχρονα πιστοποιημένα συστήματα ποιότητας στην εμφιάλωση και τη συσκευασία.

Πλέον, η εταιρεία συνεργάζεται με μελισσοκόμους από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ είναι πάνω από 70 οι μελισσοκόμοι που φέρνουν το μέλι τους στην εταιρεία για να ποιοτικό έλεγχο και τυποποίηση σε βάζα.

Μελεκούνι

Πέρα από το μέλι όμως, η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και το μελεκούνι - το παραδοσιακό κέρασμα της Ρόδου που συνήθιζαν να φτιάχνουν οι νοικοκυρές του νησιού στα σπίτια τους για χαρμόσυνα γεγονότα, όπως στους γάμους. Η επιτυχία ήταν τέτοια που το μελεκούνι περιλήφθηκε στο μητρώο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και πλέον είναι γνωστό ως το «γλυκό της χαράς» για τους Ροδίτες. 

Αν δεν έχει τύχει να το δοκιμάσεις, να σου πούμε ότι το μελεκούνι θυμίζει παστέλι, αλλά είναι πιο μαλακό και το σουσάμι του δεν είναι αποφλοιωμένο. Επιπλέον, μπορεί να περιέχει αμύγδαλα, φλούδα πορτοκαλιού και κανέλα. Όπως αναφέρει ο κ. Ρέτσας, αυτή τη στιγμή το μελεκούνι αποτελεί τον πιο πετυχημένο κωδικό στην κατηγορία του.

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος, ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκεται και το Μουσείο Μέλισσας, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια και δέχεται περισσότερους από 35.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Μάλιστα, έχει βραβευτεί ως ένα από τα τρία καλύτερα μουσεία μέλισσας στον κόσμο.