Το τελευταίο διάστημα, ακούμε όλο και περισσότερο για τις αυξήσεις στην τιμή του καφέ, λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Όπως φαίνεται όμως, τα επόμενα χρόνια, ο καφές από τη Βραζιλία ίσως αρχίσει να έχει και λίγο διαφορετική γεύση.
Η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός Arabica, της ήπιας ποικιλίας καφέ. Όμως, καθώς οι έντονες και συχνές ξηρασίες, αλλά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες δυσκολεύουν την καλλιέργεια αυτών των κόκκων, ορισμένοι παραγωγοί επενδύουν στη Robusta. Αυτή η ποικιλία είναι πιο ανθεκτική στις ασθένειες και στην αυξημένη θερμοκρασία, αλλά έχει πιο πικρή γεύση.
Η Arabica παραμένει η κύρια ποικιλία που εξάγει η Βραζιλία, αλλά η παραγωγή Robusta αυξάνεται πλέον με ταχύτερο ρυθμό, μιας και αποτελεί ευκαιρία ώστε η χώρα να παραμείνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό πάνω από 81% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί την παγκόσμια παραγωγή καφέ.
«Δεν ήταν απαραίτητα η ζήτηση που οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής Robusta. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα λόγω κλίματος και οι απώλειες στην Arabica ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της», αναφέρει ο Φερνάντο Μαξιμιλιάνο, υπεύθυνος Coffee Market Intelligence στη StoneX, μίας αμερικανικής εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η παραγωγή αράμπικα στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 2% - 2,5% ετησίως, ενώ η παραγωγή ρομπούστα αυξήθηκε γύρω στο 4,8% ετησίως.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η Robusta πέτυχε αύξηση σχεδόν 22%, παραγωγή - ρεκόρ σύμφωνα με τη StoneX. Αυτό σημαίνει πως ως ποικιλία ξεχωρίζει για την ικανότητά της να αντεπεξέρχεται καλύτερα σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και για την κερδοφορία της.
Μια διαφορετική ποικιλία
Το Βιετνάμ μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός Robusta στον κόσμο, αλλά η Βραζιλία πλησιάζει. Ωστόσο, οι νεότερες γενιές δίνουν λιγότερη σημασία στον τύπο του καφέ ή στο καβούρδισμά του και τείνουν να δίνουν έμφαση στα υπόλοιπα υλικά που συνθέτουν ένα ρόφημα, όπως το γάλα, οι κρέμες και τα σιρόπια, που ομολογουμένως καλύπτουν τη φυσική γεύση του καφέ.
Αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, οι καταναλωτές μπορεί επίσης να στραφούν περισσότερο στη Robusta και λόγω κόστους, μιας και κοστίζει λιγότερο.
Τι θα συμβεί στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο ποικιλιών πιθανότατα θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια. Ένας νέος νόμος θα απαιτεί τα εισαγόμενα αγαθά να συνοδεύονται από πιστοποίηση, σύμφωνα με την οποία δεν προέρχονται από πρόσφατα αποψιλωμένη ή υποβαθμισμένη γη, αν και η ημερομηνία εφαρμογής του παραμένει ασαφής. Ο στιγμιαίος καφές που παρασκευάζεται κυρίως από Robusta εξαιρείται από αυτούς τους κανόνες. Αυτή η εξαίρεση μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για προϊόντα που βασίζονται σε αυτή την ποικιλία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στιγμιαίου καφέ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% των παγκόσμιων εσόδων, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς και συμβουλευτικών υπηρεσιών, Grand View Research.
Παρόλο όμως που η Robusta τείνει να είναι φθηνότερη, οι τιμές της έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτές οι υψηλότερες τιμές και το γεγονός ότι οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες είναι σχεδόν διπλάσια παραγωγικές έχουν πείσει ολοένα και περισσότερους Βραζιλιάνους παραγωγούς να επενδύσουν στην καλλιέργειά της. Οι παραγωγοί Robusta βελτιώνουν επίσης την ποιότητα των κόκκων τους και αυτό έχει κάνει την ποικιλία πιο ελκυστική στους καταναλωτές, αλλά οδήγησε σε άνοδο των τιμών.
Πηγή: The Washington Post