Μπορεί το Νεπάλ να είναι παγκοσμίως γνωστό για το τσάι του και φυσικά για την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, όμως πλέον προσθέτει έναν ακόμη «θησαυρό» στη φήμη του: τον specialty καφέ. Με ήπια αλλά σταθερά βήματα, η μικρή αυτή χώρα της Ασίας αναδεικνύεται σε ανερχόμενη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη του εκλεκτού καφέ.
Οι φυτείες καφέ στο Νεπάλ αναπτύσσονται κυρίως στις ορεινές περιοχές, σε υψόμετρα μεταξύ 1.000 και 1.600 μέτρων. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, το γενικότερο μικροκλίμα της περιοχής, το σπάνιο υπέδαφος καθώς και οι βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας, προσδίδουν στους νεπαλέζικους καφέδες έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Συνήθως πρόκειται για Arabica, με ποικιλίες όπως Bourbon και Typica, που δίνουν ροφήματα με ήπιο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και αρωματικές νότες λουλουδιών, σοκολάτας και καρυδιών.
Η παραγωγή καφέ στο Νεπάλ είναι σχετικά μικρή με περίπου 400 με 500 τόνους ανά έτος και στηρίζεται σε περίπου 35.000 μικροκαλλιεργητές, με εκτάσεις μικρότερες από ένα εκτάριο ο καθένας, οι οποίοι συνεργάζονται με συνεταιρισμούς και διεθνείς οργανώσεις για την ενίσχυση της ποιότητας και της βιωσιμότητας. Η καλλιέργεια γίνεται κατά κύριο λόγο χωρίς χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, κάτι που ενισχύει την αυθεντικότητα και τη γεύση του προϊόντος.
Αν και δεν έχει ακόμη το διεθνές εκτόπισμα καφέδων από «μεγάλες δυνάμεις» όπως η Αιθιοπία ή η Κολομβία, ο νεπαλέζικος καφές κατακτά σταδιακά τη θέση που του αξίζει στο παγκόσμιο ράφι του specialty coffee. Η αυθεντικότητα, η οικολογική προσέγγιση στην παραγωγή και το ιδιαίτερο terroir τον καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για τους εξερευνητές νέων γεύσεων.
Αν λοιπόν πέσει στα χέρια σου μια σακούλα καφέ από το Νεπάλ, μη διστάσεις να τον δοκιμάσεις. Ίσως, ανακαλύψεις έναν νέο αγαπημένο προορισμό στο φλιτζάνι σου.