Για πολλούς, το φθινόπωρο συνδυάζεται με άνετα πουλόβερ και το χαρακτηριστικό άρωμα του pumpkin spice παντού, από τις γλυκές πίτες της εποχής μέχρι το απογευματινό ρόφημα.

Και παρόλο που τα περίφημα pumpkin spice lattes δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, τελευταία ένα άλλο μείγμα μπαχαρικών φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ο λόγος για το masala chai που κάνει τώρα την εμφάνισή τους σε cafes αλλά και μπαρ και έχει γίνει παγκόσμιο trend.

Τι είναι το masala chai;

Masala chai

To masala chai παρασκευάζεται συνήθως με μαύρο τσάι, μπαχαρικά και γάλα. Το τσάι συχνά χύνεται από ψηλά στο φλιτζάνι, ώστε να αναμειχθεί καλά με το γάλα και να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, αφρώδες ρόφημα. Διαφορετικοί συνδυασμοί μπαχαρικών αλλάζουν εντελώς το προφίλ γεύσης του ροφήματος. Όπως το έλαιο περγαμόντου μετατρέπει το μαύρο τσάι σε Earl Grey, έτσι και το chai έχει αμέτρητες παραλλαγές.

Και τώρα, το masala chai είναι παντού  - ακόμη και στα κοκτέιλ 

Σήμερα, το masala chai το συναντάμε όχι μόνο σε ροφήματα, αλλά και σε γλυκά και τελευταία, σε κοκτέιλ. Μάλιστα, στα τελευταία λειτουργεί εξαιρετικά γατί φέρνει την ίδια ζεστασιά και το άρωμα που οι άνθρωποι αγαπούν στα αντίστοιχα ποτά που περιέχουν pumpkin spice, γι' αυτό και όλο και περισσότερα μπαρ - στην Αμερική τουλάχιστον - προσθέτουν στις cocktail lists του επιλογές με masala chai. 

Πέρα από το ότι το masala chai είναι ένα viral trend αυτή τη στιγμή, ο λόγος που το επιλέγουν είναι και γιατί όλες αυτές οι γεύσεις - το κάρδαμο, η κανέλα, το γαρίφαλο και το τζίντζερ - ταιριάζουν υπέροχα τόσο με σκούρα ποτά όσο και με πιο γλυκά συστατικά.

Για παράδειγμα, ταιριάζει πολύ σε ένα κοκτέιλ με σκωτσέζικο ουίσκι, brandy και amaro, μιας και οι πικάντικες γεύσεις του δένουν αρμονικά με το scotch. Ακόμη και σε ένα Old Fashioned, τα μπαχαρικά που συνθέτουν το masala ταιριάζουν εξαιρετικά. Στην ουσία, η διακριτική καπνικότητα και η ισορροπημένη βύνη του scotch έχουν αρκετή «δομή» ώστε να δέσουν με το μείγμα chai και να αναδείξουν τα μπαχαρικά.

Το masala chai μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς τρόπους μέσα σε ένα κοκτέιλ. Παρότι, όπως αναφέρθηκε, οι ζεστές, πικάντικες γεύσεις του ταιριάζουν ιδανικά με σκούρα ποτά, τα έντονα βοτανικά αρώματα ενός τζιν μπορούν επίσης να δέσουν υπέροχα μαζί του. Παράδειγμα αποτελεί το κοκτέιλ Life of Chai που συνδυάζει Lustau Vermut Rosé, tiki bitters και σιρόπι chai με ένα τζιν με έντονα βοτανικό χαρακτήρα.

Ακόμη, υπάρχει και το Dirty Chai Martini, μια παραλλαγή του Espresso Martini που φτιάχνεται με σιρόπι masala chai. 

Όπως φαίνεται, όποιο και αν είναι το βασικό ποτό, το masala chai μπορεί να προσθέσει πολύπλοκες, βαθιές στρώσεις γεύσης, γι' αυτό και οι bartenders θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν με αυτά τα ιδιαίτερα κοκτέιλ με μπαχαρικά, που συνεχώς αποκτούν νέους πιστούς οπαδούς.