Η εποχή που τα ζεστά ροφήματα, τα τσάγια, οι ζεστές σοκολάτες και φυσικά ο απολαυστικός, ζεστός καφές είναι η απόλυτη συντροφιά μας είναι εδώ. Πολλά ροφήματα όμως, και ειδικά τα αφεψήματα, εκτός από γεύση, άρωμα και ζεστασιά, μας προσφέρουν και ποικίλα οφέλη, όσον αφορά τον οργανισμό.
Και αν είσαι φίλος του τσαγιού, αλλά έχεις βαρεθεί τα συνηθισμένα, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το masala chai που έρχεται από τη μακρινή Ινδία και εκτός από γεύση, υπόσχεται ότι προσφέρει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Και φτιάχνεται εύκολα, με απλό, μαύρο τσάι και μερικά μπαχαρικά, τα οποία του δίνουν το πλούσιο άρωμα, αλλά τη «θαυματουργή» λειτουργία του.
Καταρχάς, να πούμε τι είναι: η λέξη «chai» σημαίνει πολύ απλά αυτό που λέμε και εμείς «τσάι», ενώ το «masala» έχει να κάνει με το μείγμα μπαχαρικών, όπως το έχουμε ακουστά και από άλλες γνωστές ινδικές συνταγές, όπως το tikka masala.
Το τσάι μασάλα είναι συνήθως βρασμένο σε γάλα και ζάχαρη. Τα μπαχαρικά βράζονται πρώτα με νερό, μετά προστίθεται το μαύρο τσάι, και στο τέλος, το γάλα και η ζάχαρη.
Όσο για τα οφέλη; Καταρχάς, επωφελείσαι από τον συνδυασμό των αντιοξειδωτικών του μαύρου τσαγιού και των θεραπευτικών ιδιοτήτων των μπαχαρικών που περιέχει.
Στα τσάι μπορείς να προσθέσεις από τζίντζερ και μαύρο πιπέρι για έξτρα πικάντικη γεύση, μέχρι γαρίφαλο, κανέλα και κάρδαμο. Επομένως, από το τζίντζερ και το γαρίφαλο παίρνουμε τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, από το κάρδαμο, την κανέλα τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση της φλεγμονής.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η κανέλα βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, όπως και το μαύρο πιπέρι και το τζίντζερ και πάει λέγοντας. Επίσης, τα περισσότερα από αυτά, καταπραΰνουν το φούσκωμα στο στομάχι και βοηθούν στην πέψη.
Αν σε έπεισα, δες εδώ πώς θα το φτιάξεις στο σπίτι:
Masala chai
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. γάλα της επιλογής σου, ζωικό ή φυτικό
- 1-2 κ.γ. τσάι μαύρο (ή 1 φακελάκι, αν δεν έχεις χύμα)
- 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ (φρέσκο), ψιλοκομμένο ή τριμμένο (ή ¼ κ.γ. σκόνη τζίντζερ)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ¼ κάρδαμο σε σκόνη
- λίγο γαρίφαλο σε σκόνη
- λίγο πιπέρι μαύρο
- ¼ κ.γ. κουρκουμά (προαιρετικά, για έξτρα αντιφλεγμονώδη δράση)
- 1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης (προαιρετικά, ανάλογα με τα γούστα σου)
Διαδικασία:
- Για το masala chai βάζεις σε μικρό κατσαρολάκι το νερό και όλα τα μπαχαρικά.
- Βράζεις σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
- Προσθέτεις το μαύρο τσάι και αφήνεις να βράσει για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνεις και το γάλα και αφήνεις να πάρει μια βράση (όχι να φουσκώσει υπερβολικά).
- Αποσύρεις από τη φωτιά και σουρώνεις το μείγμα σε κούπα.
- Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις μέλι ή άλλο φυσικό γλυκαντικό.