Η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» βρέθηκε στη Φλώρινα και δε γινόταν να μην επισκεφτεί το Αμύνταιο, την πατρίδα του Ξινόμαυρου.
Εκεί συνάντησαν τον Λαυρέντη Καρανίκα του Κτήματος Καρανίκα, που αφηγήθηκε πώς η αναζήτησή τους σε όλη την Ευρώπη, για να βρουν ένα μέρος με το ιδανικό, κρύο κλίμα, τους οδήγησε στο Αμύνταιο. Στόχος ήταν να φτιάξουν ένα οινοποιείο σε μια περιοχή με ιστορία. «Το ξινόμαυρο εδώ στην περιοχή είναι 4.000 χρόνια, δεν είναι κάτι που ξεκίνησε πριν 10χρόνια. Έχει πολύ μεγάλη παράδοση».
Αυτό που τον γοητεύει, όπως αποκαλύπτει, είναι το αμπέλι και η ίδια η φύση, η πρόκληση στην ουσία της δημιουργίας ενός κρασιού βάση των διαφορετικών συνθηκών στο αμπέλι. «Περνάω όλο το χρόνο μου στο οινοποιείο. Μάλιστα το σπίτι μου είναι μέσα σ’ αυτό και μυρίζω τα κρασιά από το πρωί μέχρι το βράδυ».
Η τέχνη του κρασιού
Το οινοποιείο παράγει τέσσερις ετικέτες αφρώδους με βάση από ξινόμαυρο. Ο κ. Καρανίκας μίλησε και για την ιδιαίτερη διαδικασία οινοποίησης που ακολουθούν. «Μέσα στη φιάλη δημιουργούμε μία δεύτερη αλκοολική ζύμωση. Σε κάθε αλκοολική ζύμωση παράγεται διοξείδιο του άνθρακα. Αυτός είναι ο αφρισμός που γεννιέται μέσα σε κάθε μπουκάλι ξεχωριστά».
«Λατρεύω την πρόκληση να δημιουργείς ένα κρασί αλλάζοντας τις συνθήκες στο αμπέλι», σημειώνει ο ίδιος, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση που κάνει σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου αμπελιού. Όπως αναφέρει, διαθέτουν 70 μικρά αμπελοτόπια στην ευρύτερη περιοχή του Αμύνταιου και επιλέγουν ποιο αμπελάκι θα μπει σε ποιο κρασί.
Κτήμα Καρανίκα
Φιλώτας, Αμύνταιο