Τώρα που ξεκινάμε τις προετοιμασίες για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αλλά και το γιορτινό τραπέζι της πρώτης ημέρας του χρόνου, ας δούμε τι συμβουλές και κατευθύνσεις δίνει ο ΕΟΔΥ για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων - των νοσημάτων, δηλαδή, που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου, κατά τη διάρκεια των γιορτών. Γιατί όταν πρόκειται για την ασφάλεια και υγιεινή του φαγητού, είναι σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή.
1. Διαχώρισε τα τρόφιμα
- Διατήρησε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
- Αποθήκευσε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο - σε ράφι και όχι στην πόρτα του ψυγείου.
2. Μαγείρεψε σωστά το κρέας
- Ρύθμισε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C τουλάχιστον.
- Τοποθέτησε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.
- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος.
3. Διατήρησε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
- Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατήρησε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό.
- Τοποθέτησε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός 2 ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό. Εναλλακτικά, βάλε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο.
- Η θερμοκρασία στη συντήρηση του ψυγείου πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να είναι ≤ 4°C και στην κατάψυξη ≤ -18°C.
4. Απόψυξε το κρέας με ασφαλή τρόπο
- Μπορείς να το τοποθετήσεις σε σκεύος μέσα στο ψυγείο ή να βάλεις το κρέας σε πλαστική τσάντα στον νεροχύτη με κρύο νερό. Προσοχή! Στη δεύτερη περίπτωση θα αλλάζεις το νερό κάθε 30 λεπτά.
- Ακόμη, μπορείς να αποψύξεις το κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Μην αφήνεις το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4°C και 60°C.
5. Χρησιμοποίησε παστεριωμένα αυγά
Προτίμησε παστεριωμένα αυγά για συνταγές που περιέχουν ωμά αυγά, όπως αυγολέμονο, τιραμισού ή σάλτσες τύπου Caesar. Βακτήρια όπως η Salmonella spp. επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη.
6. Μην καταναλώνεις ωμή ζύμη
Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella spp. Μη δοκιμάζεις και μην αφήνεις τα παιδιά να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).
7. Πλύνε πολύ καλά και όσο πιο τακτικά μπορείς τα χέρια σου
- Απαραιτήτως πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την προετοιμασία του φαγητού, καθώς και πριν καταναλώσεις κάποιο τρόφιμο.
- Μετά την επαφή με κατοικίδια, απορρίμματα ή τη χρήση της τουαλέτας.
- Μετά από βήξιμο, φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης.
Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές συμβουλές είναι σίγουρο πως όχι μόνο εσύ αλλά όλοι μας θα απολαύσουμε ένα ασφαλές και ευχάριστο γιορτινό τραπέζι με τους αγαπημένους μας.