
Παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές μοιράζεται ο μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης, μέσα από το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο έγραψε ο ίδιος. Ο μοναχός Νικήτας μαγειρεύει με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, στο Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας.
Με καταγωγή από την Κάλυμνο και την Κω, ο μοναχός Νικήτας βρίσκεται από νεαρή ηλικία και συγκεκριμένα από τα 19 του χρόνια εκεί και η ζωή του είναι γεμάτη ευλάβεια, προσευχή και πολλή μαγειρική. Η σχέση του με την τελευταία είναι μάλιστα κάτι παραπάνω από στενή, αφού στην πραγματικότητα η καθημερινότητά του είναι αφιερωμένη στις αρμοδιότητες του μάγειρα, που ήταν και το πρώτο του διακόνημα, ενώ οι αγαπημένες του ασχολίες πέρα από τη μαγειρική, είναι το μάζεμα χόρτων και βοτάνων και η επαφή με τη φύση.
Γιος ψαρά άλλωστε, γνωρίζει καλά από την πρώτη ύλη της θάλασσας και όχι μόνο, ενώ πριν τη νέα του ζωή στο Άγιο Όρος, είχε περάσει και από διάφορες εργασίες, από την εστίαση, μέχρι τις οικοδομές. Στο 150 σελίδων βιβλίο του, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαΐτης, βρίσκουμε συνταγές για: ψωμί, κόλλυβα, ψάρια, θαλασσινά, πιλάφια, αυγά, σούπες, λαχανικά, κηπευτικά, χόρτα, βότανα, ελαιόλαδο, όσπρια, σαλάτες, τουρσιά, γλυκά, ποτά, καθώς και όμορφες φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στο Άγιο Όρος.
