Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 5 αυγά μέτρια
- 175 γρ. ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. κακάο
Για τη γέμιση
- 250 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
- 125 ml Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
- 150 γρ. έτοιμη πραλίνα φουντουκιού
- 150 γρ. έτοιμη μαρμελάδα κάστανο
Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 125 ml Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
- λίγη ζάχαρη άχνη
- μερικά φρούτα του δάσους ή μαρόν γλασέ
- λίγο δεντρολίβανο
Blend Μαυροδάφνης (55%) και Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας (45%), με αρώματα σοκολάτας, φουντουκιού, δαμάσκηνου και καραμέλας, πλούσια γεύση και μακρά επίγευση. Η πρότασή μας: Χόρταις - Κτήμα Μερκούρη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για το παντεσπάνι
- Για τον χριστουγεννιάτικο κορμό με κάστανα και σοκολάτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στον αέρα και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου.
- Ρίχνουμε τα αυγά στον κάδο κουζινομηχανής και προσαρμόζουμε το σύρμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε για 8-10 λεπτά στην υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει πολύ καλά το μείγμα. Σταματάμε τη λειτουργία και βγάζουμε τον κάδο στον πάγκο μας.
- Ενσωματώνουμε το αλεύρι και το κακάο, ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και κάνοντας κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στο ταψί που ετοιμάσαμε και του δίνουμε παραλληλόγραμμο σχήμα.
- Το ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το τυλίγουμε σε ρολό μαζί με την πετσέτα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για 6 ώρες τουλάχιστον.
Για τη γέμιση
- Χτυπάμε στο μίξερ το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα με την Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης, την πραλίνα φουντουκιού και τη μαρμελάδα κάστανο, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές, αφράτο μείγμα.
- Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, το αλείφουμε με το μείγμα της μαρμελάδας και της πραλίνας και τυλίγουμε ξανά σε ρολό. Το τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη «ραφή», το ανοιχτό του κομμάτι, από κάτω.
Για την γκανάς σοκολάτας
- Βάζουμε την Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης σε μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και όταν πάρει βράση, τη ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λιώσει εντελώς. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, περνάμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γκανάς και μετά περιχύνουμε με αυτή τον κορμό.
- Την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα, διακοσμούμε με φρούτα του δάσους ή μαρόν γλασέ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε και το δεντρολίβανο και σερβίρουμε.