Όλος ο κόπος σε αυτό το γλυκό είναι στο ξεκουκούτσιασμα, όμως με το ειδικό εργαλείο η διαδικασία γίνεται παιχνιδάκι.
Προσοχή! Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε ένα βάζο, διατηρούμε το γλυκό κουταλιού βύσσινο στο ψυγείο.
Υλικά
για 4 μέτρια βάζα
- 800γρ. βύσσινα (ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι)
- 800γρ. ζάχαρη
- 2 φλ. νερό
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το γλυκό κουταλιού βύσσινο πλένουμε τα βύσσινα, τα στραγγίζουμε και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια τους.
- Ρίχνουμε τα καθαρισμένα βύσσινα σε μια κατσαρόλα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε 1-2 ώρες να βγάλουν τα ζουμιά τους.
- Ύστερα βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το νερό και κουνάμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Όταν πάρει βράση το γλυκό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σημείο που ο βρασμός να μην είναι πολύ έντονος, για να μην πιτσιλάει. Ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα όποτε χρειάζεται και βράζουμε το γλυκό για 20 λεπτά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να ηρεμήσει για 3-4 ώρες τουλάχιστον. Θα βγάλει κι άλλα υγρά.
- Κατόπιν, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι του.
- Προς το τέλος προσθέτουμε τη βανιλίνη και το χυμό του λεμονιού.
- Τσεκάρουμε το δέσιμο του σιροπιού ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε ένα παγωμένο πιάτο. Πρέπει να μην τρέχουν.
- Με μια κουτάλα της σούπας και χρησιμοποιώντας τα ειδικά φαρδιά χωνιά για ευκολία, μεταφέρουμε το γλυκό όπως είναι καυτό σε αποστειρωμένα και καλά στεγνωμένα βάζα. Βιδώνουμε τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς σε αυτή τη στάση και μόνο τότε γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι.