Όποιος έχει προσπαθήσει να καθαρίσει κεράσια ή βύσσινα ξέρει πολύ καλά το χάος που μπορεί να δημιουργηθεί στην κουζίνα: κόκκινες πιτσιλιές παντού, χέρια βαμμένα σαν από ταινία θρίλερ και κουκούτσια να πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Σίγουρα όσο νόστιμα και αν είναι δεν αξίζουν αυτή την ταλαιπωρία ή την καθαριότητα που ακολουθεί. 

Και όμως, υπάρχει τρόπος να αποφύγεις το χαμό και να τα καθαρίσεις μόνος σου, χωρίς να καταλήξει η κουζίνα σαν πεδίο μάχης. Παρακάτω θα βρεις τα δοκιμασμένα και πρακτικά tips από την ομάδα του cookout.gr για να αφαιρείς τα κουκούτσια εύκολα και χωρίς νεύρα.

Επίλεξε τα σωστά εργαλεία

Αν φτιάχνεις συχνά γλυκά ή μαρμελάδες με κεράσια ή βύσσινα, αξίζει να επενδύσεις σε έναν ειδικό αφαιρέτη κουκουτσιών. Είναι ένα μικρό εργαλείο χειρός, που αφαιρεί το κουκούτσι με μία κίνηση, χωρίς να διαλύει τον καρπό. Αν δεν έχεις, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό καλαμάκι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Κάνουν την ίδια δουλειά αρκεί να πιέσεις από τη μεριά του κοτσανιού προς την αντίθετη και έτσι το κουκούτσι θα βγει χωρίς να λιώσει το φρούτο. Αρκεί λίγη υπομονή και να βρεις τη σωστή γωνία.

Δούλεψε σε «ασφαλή» επιφάνεια

Βάλε τα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ και καθάρισέ τα μέσα σε αυτό. Έτσι περιορίζεις για αρχή τις πιτσιλιές και τις απώλειες. Μπορείς επίσης να καλύψεις τον πάγκο με χαρτί κουζίνας ή μια παλιά πετσέτα για περισσότερη ασφάλεια. Αν έχεις μεγάλη ποσότητα να καθαρίσεις, ένα ταψί με λίγο ύψος στις άκρες βοηθά πολύ.

Καλό είναι επίσης να φοράς γάντια, ειδικά αν καθαρίζεις βύσσινα, που βάφουν πολύ περισσότερο από τα κεράσια και είναι επίφοβα και για τα χέρια και για τα ρούχα σου.

Λίγη οργάνωση κάνει θαύματα

Πάρε δίπλα σου δύο μπολ: ένα για τα φρούτα που καθαρίζεις και ένα για τα κουκούτσια. Αν θέλεις να κρατήσεις τους χυμούς, ειδικά για τις μαρμελάδες, δούλεψε μέσα σε σουρωτήρι, πάνω από μπολ ώστε να συλλέγεις τον χυμό χωρίς τα κουκούτσια. Η διαδικασία του καθαρίσματος μπορεί να γίνει και χαλαρωτική αν τη δεις σαν ιεροτελεστία - με μουσική, λίγο καφέ ή κρασί και καλή διάθεση. Και όταν τελειώσεις, το άρωμα του σιροπιού που σιγοβράζει στην κατσαρόλα θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω. 

Extra tip

Πρόσθεσε λίγες σταγόνες λεμονιού στον χυμό ή στα καθαρισμένα φρούτα για να μην σου μαυρίσουν γρήγορα.