Υλικά
  • 1 φλ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • ½ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ½ κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλ. κονιάκ
  • 1½  φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/3 φλ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα

Για το σιρόπι

  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • φλούδα από ¾ λεμονιού
  • επιπλέον αμύγδαλα για το σερβίρισμα

Μοσχάτο Λήμνου με πλούσια δομή, πολυπλοκότητα και ένταση και πολύ μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ηφαίστου Γνώση - Κτήμα Χατζηγεωργίου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε το παραδοσιακά ραβανί βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε το γλυκό.

Ετοιμάζουμε το ραβανί

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το λάδι καρύδας, το γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας για να ενσωματωθούν.
  4. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το χυμό, το ξύσμα λεμονιού και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τη σόδα. Τα προσθέτουμε στα υγρά υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  6. Τέλος ρίχνουμε στο μείγμα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν το γλυκό έχει ψηθεί, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του - πρέπει να βγει καθαρή.
  8. Βγάζουμε το ραβανί από το φούρνο και με μια κουτάλα σούπας περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  9. Κόβουμε το ραβανί σε κομμάτια και το σερβίρουμε συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια ή φρούτα ποσέ.