Υλικά
για 6 ατομικά φορμάκια ή 1 στρογγυλό ταψί διαμ. 22 εκ.
- 450 γρ. αλεύρι ρυζιού κολλώδες (glutinous rice flour)
- 380 γρ. ζάχαρη καστανή ακατέργατη ή μαύρη ή ζάχαρη φοίνικα
- 380 ml νερό
- 220 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα)
- 3 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. λάδι φυτικό
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ινδοκάρυδο τριμμένο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κινέζικο, καραμελένιο κέικ ρυζιού, βράζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, ώστε να γίνουν σιρόπι, για περίπου 8 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα καρύδας, τη σόδα, το αλάτι και το τζίντζερ.
- Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με το ρυζάλευρο και προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει χυλός.
- Λαδώνουμε τα φορμάκια ή το ταψί.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, περνώντας το από λεπτή σίτα.
- Τοποθετούμε σε μπεν μαρί, ώστε να ψηθεί με τον ατμό. Ιδανικά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τα φορμάκια ή το ταψί και με καπάκι το σκεύος.
- Ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα. Θα είναι περίπου, όπως ο χαλβάς Φαρσάλων, αλλά πιο κολλώδες.
- Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρουμε το κέικ ρυζιού κρύο, σε φέτες σκέτο ή πασπαλισμένο με λίγο ινδοκάρυδο.
- Κολλώδες ρυζάλευρο βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζάχαρη χουρμά.
- Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε τις φέτες του κέικ από χτυπημένο αυγό, να το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και να το σερβίρουμε ζεστό.