Συναντήσαμε τον καταξιωμένο pastry chef Μαρίνο Κοσμά, στο «Marinos Kosmas - Gluten Free Pastry & Bakery» των Αμπελοκήπων για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και, φυσικά, δεν παραλείψαμε να ζητήσουμε και τη συνταγή του για αέρινο και απολαυστικό gluten free κέικ λεμονιού με γλάσο.

Κέικ λεμονιού gluten free

Μαρίνος Κοσμάς

Υλικά

Για το κέικ

  • 5 αυγά φρέσκα μεσαία
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής για όλες τις χρήσεις, χωρίς γλουτένη
  • 70 γρ. άμυλο καλαμποκιού
  • 1 γρ. αλάτι
  • 25 γρ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
  • 2 γρ. ξανθανικό κόμμι χωρίς γλουτένη
  • 100 ml βούτυρο αγελαδινό 82% λιπαρά, λιωμένο και χλιαρό
  • ξύσμα από 3 λεμόνια, μεσαία και ακέρωτα

Για το αυγογλάσο

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη χωρίς γλουτένη, διπλά κοσκινισμένη
  • 60 γρ. ασπράδι αυγού
  • 5 ml βανίλια υγρή

Για τη διακόσμηση

  • βατόμουρα ή φράουλες
  • ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για το κέικ

  1. Για το κέικ λεμονιού χωρίς γλουτένη προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και με αντιστάσεις.
  2. Στον κάδο του μίξερ προσαρμόζουμε το σύρμα και χτυπάμε τα αυγά σε σταθερή μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά. Μόλις διογκωθούν, προσθέτουμε σε 3 δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε σε ροή σαν κορδόνι την κρέμα γάλακτος, μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσαρμόζουμε το φτερό.
  4. Κοσκινίζουμε διπλά το αλεύρι ζαχαροπλαστικής, μαζί με το άμυλο καλαμποκιού μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το ξανθανικό κόμμι, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, με σύρμα χειρός. Τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ, σε 3 δόσεις.
  5. Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 2 λεπτά και τέλος, ρίχνουμε σε ροή το βούτυρο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 2 λεπτά και αφαιρούμε τον κάδο του μίξερ.
  6. Αλείφουμε μια μακρόστενη ή στρογγυλή και βαθιά φόρμα για κέικ διαμέτρου 25εκ. και βάθους 12εκ. με λιωμένο βούτυρο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι ζαχαροπλαστικής χωρίς γλουτένη. Τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ και ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
  7. Όταν ψηθεί το κέικ το αφαιρούμε από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

Για το γλάσο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά με σύρμα χειρός για 3-4 λεπτά, μέχρι το γλάσο να γίνει παχύρρευστο.
  2. Μόλις κρυώσει το κέικ επικαλύπτουμε με το γλάσο, το αφήνουμε να στεγνώσει και διακοσμούμε με βατόμουρα ή φράουλες και ξύσμα λεμονιού.