Υλικά
για μια φόρμα διαμ. 24 εκ.
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
- 250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα σε σκόνη
- 30 γρ. κακάο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή μαύρο ρούμι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών με τα 50 γρ. της ζάχαρης σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
- Στον ίδιο κάδο χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με 200 γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν.
- Ενσωματώνουμε το μείγμα των κρόκων στο μείγμα της κουβερτούρας και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το κακάο και το ρούμι.
- Τέλος, ενσωματώνουμε σε δύο-τρεις δόσεις τη μαρέγκα, ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε ελαφρά και «ντύνουμε» με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας διαμέτρου 24 εκ. με αποσπώμενο πάτο.
- Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο και μετά από λίγο το ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια του χαρτιού και το μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Ιωάννα Σταμούλου