Υλικά

για μια φόρμα διαμ. 24 εκ.

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα σε σκόνη
  • 30 γρ. κακάο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή μαύρο ρούμι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών με τα 50 γρ. της ζάχαρης σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στον ίδιο κάδο χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με 200 γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν.
  4. Ενσωματώνουμε το μείγμα των κρόκων στο μείγμα της κουβερτούρας και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το κακάο και το ρούμι.
  5. Τέλος, ενσωματώνουμε σε δύο-τρεις δόσεις τη μαρέγκα, ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε ελαφρά και «ντύνουμε» με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας διαμέτρου 24 εκ. με αποσπώμενο πάτο.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
  8. Το βγάζουμε από τον φούρνο και μετά από λίγο το ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια του χαρτιού και το μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.