Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο για σαλάτες και μαγειρευτά. Μπορεί να αντικαταστήσει άψογα το βούτυρο σε πολλές γλυκές συνταγές, ακόμη και σε κέικ! Το μυστικό κρύβεται στην επιλογή της σωστής ποικιλίας: ένα ήπιο, φρουτώδες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με γλυκές νότες, όπως από ποικιλίες Μανάκι, Αμφίσσης, Μάκρης, Μαυρολιά ή Arbequina, θα δώσει στο κέικ σας υπέροχη υγρασία, φίνα γεύση και υγιεινά λιπαρά. Αυτή η συνταγή είναι η απόδειξη ότι ένα gluten free olive oil cake μπορεί να είναι αφράτο, αρωματικό και απίστευτα νόστιμο χωρίς ίχνος βουτύρου!
Όταν αντικαθιστούμε βούτυρο με ελαιόλαδο σε γλυκές συνταγές (όπως κέικ, μάφιν ή μπράουνις), δεν χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα, αλλά περίπου 75% της ποσότητας του βουτύρου σε ελαιόλαδο, επειδή το ελαιόλαδο είναι 100% λιπαρή ουσία, ενώ το βούτυρο έχει και νερό. Συγκεκριμένα 1 φλ. βούτυρο αντιστοιχεί σε ¾ φλ. ελαιόλαδο, το ½ φλ. βούτυρο σε 6 κ.σ. ελαιόλαδο και το ¼ φλ. βούτυρο σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- 180 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (προτεινόμενες ποικιλίες: Μανάκι, Μαυρολιά, Μάκρης, Αμφίσσης)
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, περίπου από 2–3 λεμόνια
- χυμό από 1 λεμόνι, περίπου 2 κ.σ.
- 200 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 3 αυγά μεγάλα
- 240 γρ. γιαούρτι, αγελαδινό ή γιαούρτι καρύδας
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
- 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, gluten free
- ζάχαρη άχνη, κρεμ φρες (crème fraîche), έξτρα ξύσμα λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Για το gluten free κέικ λαδιού με γιαούρτι και ζάχαρη καρύδας προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C.
- Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 23 εκ. με ελαιόλαδο ή το στρώνουμε με αντικολληιτκό χαρτί ψησίματος.
- Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το ξύσμα και χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη καρύδας, τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
- Προσθέτουμε και το gluten free αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.
- Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 45 – 60 λεπτά.
- Τέλος αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά μέσα στο ταψί. Το γυρίζουμε ανάποδα σε σχάρα για να βγει, και μετά ξανά ανάποδα σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με άχνη, σερβίρουμε με κρεμ φρες (crème fraîche) και ξύσμα λεμονιού αν θέλουμε.
Αννίτα Ζάχου