Αν έχετε πάει στη Γερμανία, σίγουρα έχετε δοκιμάσει käsekuchen, το διάσημο cheesecake της χώρας, που θυμίζει αρκετά τη Νεοϋορκέζικη εκδοχή, καθώς ψήνεται στο φούρνο και είναι ιδιαίτερα κρεμώδες. Βέβαια, δοκιμάζοντάς το θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά, αφού σε αντίθεση με το New York Cheesecake, το käsekuchen έχει βάση από ζύμη και όχι από θρυμματισμένα μπισκότα, ενώ η πλούσια γέμισή του δεν γίνεται με τυρί κρέμα αλλά με quark - ένα αλειφώδες, λευκό τυρί, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις κεντροευρωπαϊκές χώρες και η γεύση του είναι πιο όξινη σε σχέση με το τυρί κρέμα.

Βέβαια, η πιθανότητα να βρείτε quark στην ελληνική αγορά δεν είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να μην φτιάξετε αυτό το ωραίο επιδόρπιο. Θα το αντικαταστήσετε με στραγγιστό γιαούρτι, που θα σας δώσει αποτέλεσμα αρκετά κοντά στην αυθεντική συνταγή. Όσο για το σερβίρισμα, οι Γερμανοί δεν θέλουν τίποτα πάνω στο cheesecake τους και δεν τους αδικούμε, αφού και έτσι είναι απολαυστικότατο. Τώρα αν εσείς θέλετε οπωσδήποτε να του προσθέσετε κάτι, σας προτείνουμε να το πασπαλίσετε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Υλικά

Για τη βάση

  • 170 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 20 γρ. custard powder
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης
  • 375 ml γάλα

Λευκό Riesling όψιμου τρύγου με σύνθετα αρώματα ώριμων φρούτων που συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο τη γλυκύτητα με την οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Riesling Spatlese Wehlener Sonnenuhr Molitor

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το käsekuchen, το γερμανικό τσιζκέικ φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, να γίνουν μία λεία κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε δεύτερο μπολ βάζουμε τα υλικά για τη βάση και ζυμώνουμε με τα χέρια, να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 26 εκ.
  4. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνουμε στη φόρμα, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά της.
  5. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ψήνουμε το τσιζκέικ στον φούρνο για 1 ώρα.