Υλικά

Για την πουτίγκα

  • 200 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κ.σ. για το ψήσιμο
  • 200 γρ. ψίχουλα από ψωμί μπαγιάτικο 
  • 180 γρ. ζάχαρη καστανή, μαλακή 
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. μπίρα μαύρη
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. σταφίδες, ξανθές και μαύρες
  • 250 γρ. φρούτα αποξηραμένα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ξηρούς καρπούς της επιλογής μας, ψιλοκομμένους
  • 1 μήλο τριμμένο
  • 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • ½ κ.γ. μπαχάρι σκόνη
  • 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα βουτύρου

  • 120 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη 
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 5 κ.σ. λικέρ κουαντρώ ή μπράντι

Για το φλαμπάρισμα

  • 4 κ.σ. κουαντρώ ή μπράντι, προαιρετικά

Λευκό, γλυκό κρασί Pedro Ximenez από το Jerez, με πλούσια γεύση, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας και ξηρών καρπών. Η πρόταση του WSPC: Pedro Ximenez Triana Bodegas Hidalgo

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για την πουτίγκα

  1. Για τη χριστουγεννιάτικη αγγλική πουτίγκα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 200 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη, τα ξύσματα και το αλάτι και χτυπάμε για 5 λεπτά, να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμη 3 λεπτά.
  3. Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα, ενσωματώνουμε στο μείγμα το αλεύρι, τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς, το χυμό, το μήλο, την μπίρα, τα ψίχουλα, τα ξερά φρούτα και τις σταφίδες.
  4. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  5. Αλείφουμε με 1 κ.σ. βούτυρο μια στρογγυλή, αντικολλητική φόρμα ή πυρίμαχο σκεύος, ή ακόμη καλύτερα ένα μεταλλικό μπολ, για να αποκτήσει η πουτίγκα το χαρακτηριστικό της σχήμα. Μεταφέρουμε εκεί το μείγμα και το πιέζουμε καλά, καλύπτουμε την επιφάνεια της πουτίγκας με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που θα πρέπει να εφάπτεται πολύ καλά. Δένουμε σφιχτά με σπάγκο ή τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων.
  6. Για να ψήσουμε την πουτίγκα θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Βάζουμε το μπολ σε ευρύχωρη κατσαρόλα και προσθέτουμε ζεστό νερό, που θα καλύψει σχεδόν τα ¾ του μπολ. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 4 ώρες, φροντίζοντας να ανανεώνουμε το νερό όταν εξατμίζεται.
  7. Αφαιρούμε προσεκτικά το μπολ από την κατσαρόλα και αφήνουμε την πουτίγκα να σταθεί για τουλάχιστον 6-8 ώρες.

Για την κρέμα βουτύρου

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και χτυπάμε για 5 λεπτά να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη άχνη και το λικέρ, κουταλιά-κουταλιά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Για το σερβίρισμα

  1. Ξεφορμάρουμε την πουτίγκα σε πιατέλα σερβιρίσματος, την περιχύνουμε με το αλκοόλ και τη φλαμπάρουμε, προαιρετικά.
  2. Σερβίρουμε την πουτίγκα, κομμένη σε φέτες, στα πιάτα συνοδεύοντας με την κρέμα βουτύρου.