Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 150 ml κρασί λευκό
  • 700 ml νερό
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. προσούτο
  • 4 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • λάδι τρούφας

Λευκό, αφρώδες από τις ποικιλίες Chardonnay (85%) και Pinot Blanc (15%), με εκφραστικά αρώματα μήλου, ροδάκινου και άνθεων. Ένταση και φρεσκάδα στο στόμα με κομψή επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Montenisa Blanc de Blancs - Antinori

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας και προσούτο καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδια και το σκόδρο.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε ελαφρά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα chips προσούτο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  5. Απλώνουμε τις φέτες προσούτο και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και να γίνουν τραγανές.
  6. Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε καλά τα λαχανικά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράση.
  7. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτοντας στο πιάτο λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, μερικές σταγόνες λάδι τρούφας, τα chips προσούτο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Το νερό στην κατσαρόλα πρέπει να σκεπάζει τα λαχανικά. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί θα βγει αραιή η βελουτέ. Σε περίπτωση που σας βγει πηχτή, μετά την πολτοποίηση μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα.
  • Πολτοποιήστε καλά και μην αφήσετε καθόλου κομμάτια μέσα στη σούπα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας λίγη τριμμένη παρμεζάνα.