Υλικά
- 1 συσκευασία camembert
- ½ κ.γ. φυλλαράκια δενδρολίβανο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το chutney
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 μήλα, σε κομμάτια
- 200 γρ. ζάχαρη
- 150 ml ξύδι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- ξύσμα + χυμό από ½ πορτοκάλι
- 70 γρ. cranberries ή σταφίδες
- 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
- αλάτι
Λευκό Gewurztraminer όψιμου τρύγου με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, με κομψή αίσθηση γλυκύτητας και μεγάλη διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Fronholz Vendanges Tardives - Domaine Ostertag
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το ψητό camembert ετοιμάζουμε πρώτα το chutney: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα μήλα, τη ζάχαρη και το ξύδι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και αλάτι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Κάθε 5-7 λεπτά ελέγχουμε τον βρασμό και ανακατεύουμε πολύ απαλά με ξύλινη κουτάλα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι έχει δέσει το σιρόπι του chutney.
- Στο τέλος ρίχνουμε τα κάστανα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, τα cranberries και ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν, αφήνοντας να πάρουν μια βράση για 2-3 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αφαιρούμε με προσοχή οτιδήποτε πλαστικό υπάρχει στη συσκευασία του τυριού και το ξαναβάζουμε στο ξύλινο κουτάκι του. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε 4-5 σημεία μέσα στο τυρί και βάζουμε στις τρυπούλες το δενδρολίβανο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο για 12-15 λεπτά.
- Σερβίρουμε το camembert ζεστό, απλώνοντας πάνω του το chutney και συνοδεύοντας με διάφορα crackers, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
- Χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας ξύδι για το chuteny, για να πετύχετε έντονη γεύση. Ιδανικό είναι το μηλόξιδο.
- Τα μήλα που θα χρησιμοποιήσετε, πρέπει να μην είναι εντελώς σκληρά, ούτε όμως και παραγινομένα. Μην κόψετε σε πολύ μικρά κομμάτια τα μήλα και τα κάστανα, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν καθώς βράζουν.
- Τα βρασμένα κάστανα και τα cranberries τα ρίχνετε στο τέλος, για να μην παραβράσουν.