Glühwein δεν είχαμε και στο χωριό μας, όμως από τότε που το ευρωπαϊκό ρόφημα έχει μπει στις ζωές μας, έχει γίνει για πολλούς καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη παράδοση και το ποτό που συνοδεύει πιστά είτε το στόλισμα του δέντρου με φίλους και οικογένεια, είτε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μια βραδιά στο σπίτι για επιτραπέζια, είτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε να μπούμε σε festive mood. Πρόκειται για αυτό το ζεστό, αρωματικό κρασί που είναι γεμάτο θαλπωρή και πραγματικά μυρίζει Χριστούγεννα.

Gluhwein

Αν έχεις βρεθεί σε κάποια χριστουγεννιάτικη, υπαίθρια αγορά που έχει στηθεί σε κάποια πλατεία στο Βερολίνο, τη Βιέννη, το Άμστερνταμ και άλλες βόρειες πόλεις, τα καζάνια με το glühwein που αχνίζει γεμίζουν συνεχώς. Κάπου ανάμεσα στα περίπτερα με κάθε είδους λιχουδιές, από γλυκά, μέχρι ζαχαρωμένους ξηρούς καρπούς και λουκάνικα, οι περαστικοί σταματούν για να ζεστάνουν το μέσα τους μέσα στο κρύο του Δεκέμβρη, με μία κούπα γεμάτη με γλυκό κρασί που μαζί ζεσταίνει και την ψυχή σου και αποτελεί πια σύμβολο των Χριστουγέννων και όλης της γιορτινής περιόδου.

Ιστορία γεμάτη ζεστασιά

Glühwein, σημαίνει στα γερμανικά «κρασί που λάμπει» - προέρχεται από τη γερμανική λέξη glühwein, που σημαίνει «λάμπω» ή «καίγομαι» - και η αλήθεια είναι ότι είναι περισσότερο δημοφιλές στη Γερμανία. Σήμερα βέβαια, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των χριστουγεννιάτικων αγορών σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Ελβετία, η Γαλλία και οι σκανδιναβικές χώρες.

Στη Γερμανία η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει κόκκινο κρασί, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι, ωστόσο, ανάλογα με τη χώρα, ακόμη και την περιοχή, οι συνταγές ποικίλουν. Η λογική βέβαια (ζεστό, αρωματικό κρασί) παραμένει η ίδια, ενώ γενικώς η κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, ο αστεροειδής γλυκάνισος και η φλούδα εσπεριδοειδών είναι τα πιο συνηθισμένα αρώματα που προστίθενται.

Gluhwein

Gluhwein

Το ζεστό κρασί με μπαχαρικά ωστόσο έχει μακρά ιστορία - ήδη από την αρχαία Ρώμη. Συγκεκριμένα, υπάρχει ακόμη και μια συνταγή στο αρχαίο βιβλίο μαγειρικής «Apicius», που κάνει λόγο για κρασί, μαύρο πιπέρι, φύλλα δάφνης και χουρμάδες.

Το ποτό αυτό αποτελούσε ανέκαθεν αυτό που προσέφερε ζεστασιά, αφού οι Ρωμαίοι στρατιώτες παρατήρησαν την εκπληκτική θερμαντική επίδρασή του στις χειμερινές στρατιωτικές εκστρατείες τους στη Βρετανία. Λέγεται ότι εκείνοι εφηύραν το ζεστό κρασί, στο οποίο πρόσθεσαν μέλι και μπαχαρικά. Μέσω των ταξιδιών και των κατακτήσεών τους, γρήγορα το διέδωσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμη, τα γερμανικά μεσαιωνικά βιβλία μαγειρικής μιλούν επίσης για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ποτού. Πράγματι, το ζεστό κρασί ονομαζόταν συχνά «Hypocras», αφού είχε δανειστεί το όνομά του από τον δικό μας Ιπποκράτη, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που θεωρούνταν ότι έχει για την υγεία.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει αυτό το ζεστό μείγμα κρασιού, ζάχαρης και μπαχαρικών «υγιεινό», ωστόσο αποτελεί σίγουρα ένα απολαυστικό ρόφημα που σου μεταφέρει ζεστασιά και γιορτινή διάθεση, πριν καν το δοκιμάσεις.

Gluhwein


Πώς να φτιάξεις glühwein στο σπίτι

Επειδή δε βρίσκεσαι κάθε μέρα σε κάποια ευρωπαϊκή, εορταστική αγορά, αλλά θέλεις να  απολαύσεις ένα glühwein, μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και στο σπίτι, με λίγα υλικά. Εδώ σου δίνουμε μία συνταγή για παραδοσιακό, γερμανικό glühwein και από εκεί και πέρα μπορείς να παίξεις και να πειραματιστείς με γεύσεις και αρώματα:

Υλικά

  • 1 μπουκάλι (750 ml) κρασί κόκκινο, ξηρό
  • ½ πορτοκάλι μέτριο
  • ¾ φλ. νερό
  • ¼ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • ρούμι ή amaretto για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Αφαιρείς φαρδιές φλούδες από το πορτοκάλι, προσέχοντας να αποφύγεις τη λευκή σάρκα, στύβεις το πορτοκάλι και κρατάς το χυμό.
  2. Σε μία κατσαρόλα βράζεις το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και προσθέτεις τα μπαχαρικά, τις φλούδες και το χυμό πορτοκαλιού.
  3. Αφήνεις το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να σχηματιστεί ένα αρωματικό σιρόπι και μετά προσθέτεις το κρασί και αφήνεις να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει, για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Σουρώνεις και σερβίρεις σε κούπες, προσθέτοντας ένα σφηνάκι ρούμι ή amaretto (προαιρετικά) και γαρνίροντας με φλούδες πορτοκαλιού και αστεροειδή γλυκάνισο, αν θέλεις.