Αν έχεις βρεθεί σε κάποια χριστουγεννιάτικη, υπαίθρια αγορά στο Βερολίνο, τη Βιέννη, το Άμστερνταμ και άλλες βόρειες πόλεις, τα καζάνια με το glühwein που αχνίζει, γεμίζουν συνεχώς. Κάπου ανάμεσα στα περίπτερα με κάθε είδους λιχουδιές, οι περαστικοί σταματούν για να ζεσταθούν με ένα ποτήρι γλυκό, ζεστό κρασί που μαζί ζεσταίνει και την ψυχή σου και αποτελεί πια σύμβολο των Χριστουγέννων και όλης της γιορτινής περιόδου. 

Βέβαια, δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό για να απολαύσεις το περίφημο ζεστό κρασί των Χριστουγέννων, αφού μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και στο σπίτι. Μάλιστα, μπορείς να του δώσεις και μια ελληνική πινελιά, επιλέγοντας Μαυροδάφνη για το glühwein.

Υλικά για 4-6 ποτήρια

  • 1 μπουκάλι (750 ml) Μαυροδάφνη
  • 70 γρ. τζίντζερ φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 σπόρους κάρδαμο
  • 1-2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
  • χυμό από 1 πορτοκάλι μικρό
  • 3 γαρίφαλα
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή

Διαδικασία

  1. Βάζεις σε μια κατσαρόλα 150 ml από το κρασί, το χυμό και τις φέτες πορτοκαλιού, το κομμένο τζίντζερ, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
  2. Φέρνεις σε βράση και χαμηλώνεις πολύ τη φωτιά. Σιγοβράζεις για 5-7 λεπτά μέχρι να αρωματίσουν τα μπαχαρικά το κρασί και να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Προσθέτεις το υπόλοιπο κρασί και ζεσταίνεις σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, απλά να ζεσταθεί αλλά χωρίς να βράσει, καθώς αν βράσει θα εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Σερβίρεις το κρασί ζεστό σε ποτήρια κατάλληλα για υψηλές θερμοκρασίες ή γυάλινα φλιτζάνια.


Αν θέλεις να κάνεις λίγο πιο δυνατό το ποτό σου, πρόσθεσε στο τέλος 100 ml κονιάκ.