Οι χριστουγεννιάτικες συνταγές ξυπνούν τη ζεστασιά της γιορτινής κουζίνας, τις μυρωδιές που γεμίζουν το σπίτι και τη γλυκιά ανυπομονησία που ξυπνά τη χαρά της παιδικότητας σε όλους μας.
Για αυτά τα Χριστούγεννα, σου προτείνω ένα μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων που προσφέρει στα μπισκότα σου έναν μοναδικά γιορτινό αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα.
Το αρωματικό μείγμα
Αυτό το μείγμα μπαχαρικών είναι ιδανικό για να δώσεις χριστουγεννιάτικο άρωμα στα μπισκότα και όχι μόνο. Ο άρκευθος δίνει μια ανάλαφρη ρητινώδη νότα, μια αίσθηση χειμώνα χωρίς να γίνεται έντονη η γεύση και το άρωμα. Το χαμομήλι μαλακώνει το μείγμα, προσθέτοντας μια φυσική ζεστή νότα.
Υλικά
- 2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. φλούδα πορτοκαλιού, αποξηραμένη, ψιλοτριμμένη
- ½ κ.γ. καρπό άρκευθου (juniper) σπασμένο, πολύ λεπτά κοπανισμένο
- ½ κ.γ. χαμομήλι αποξηραμένο, πολύ ψιλοαλεσμένο
Διαδικασία
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
- Μόλις αναμειχθούν καλά, το μείγμα μας είναι έτοιμο.
- Το μεταφέρουμε σε γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και το φυλάμε μακριά από το φως.
Πώς χρησιμοποιείται στα μπισκότα
Για κάθε 500 γρ. αλεύρι προσθέτουμε 1½-2 κ.γ. από το μείγμα και το αναμειγνύουμε πάντα μαζί με τα στέρεα υλικά, για να «απλωθεί» ομοιόμορφα το άρωμα στη ζύμη.
Ταιριάζει ιδανικά με:
- ζύμες βουτύρου
- μπισκότα με μέλι
- μπισκότα με καστανή ζάχαρη ή πετιμέζι
- χειμωνιάτικα cookies με καρύδια ή αμύγδαλα
Μικρό μυστικό για πιο έντονο άρωμα
Πριν μπει στη ζύμη το μείγμα, το ζεσταίνουμε ελαφρά σε στεγνό τηγάνι για 20-30 δευτερόλεπτα. Η ήπια θερμότητα απελευθερώνει τα αιθέρια έλαια των μπαχαρικών και της φλούδας πορτοκαλιού και κάνει τα μπισκότα πιο αρωματικά.
Ένα μείγμα για όλο τον χειμώνα
Το μείγμα φυλάσσεται σε γυάλινο βαζάκι, σε σκιερό σημείο, μέχρι και 6 μήνες. Πέρα από τα μπισκότα, μπορεί να συνοδεύει όλη τη χειμερινή απόλαυση! Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε:
- ζεστό κρασί
- σπιτική σοκολάτα
- γκρανόλα
- κέικ καρότου ή μήλου
- ροφήματα βοτάνων με μέλι