Μία μικρή δικαίωση θα τη νιώσουν όσοι μετρούν κάθε χρόνο πόσα μελομακάρονα έχουν φάει ήδη πριν τα Χριστούγεννα, αφού ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas έσπευσε, μέρες που είναι, να εξυμνήσει για μία ακόμη φορά τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και να ανακηρύξει τα μελομακάρονα ως το καλύτερο μπισκότο του κόσμου, ανάμεσα σε άλλα 100. 

Να θυμίσουμε ότι και πέρυσι τέτοια εποχή, το Taste Atlas είχε δείξει ξανά την αγάπη του για τα μελομακάρονα, τοποθετώντας τα στην κορυφή λίστας για τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης

Φέτος, τα μελομακάρονα κέρδισαν βαθμολογία 4.3 και βγήκαν πρώτα, ενώ πίσω στη λίστα ακολουθούν τα κωνικά μπισκοτάκια αμυγδάλου Makroud el Louse από την Αλγερία. Την τριάδα με τα 100 καλύτερα μπισκότα του κόσμου συμπληρώνουν τα Alfajores από την Αργεντινή, τα γεμιστά μπισκότα με dulce de leche, ή κάποιου είδους μαρμελάδας. 

«Αν και πιστεύεται ότι έχουν την προέλευσή τους στην αρχαία Φοινικία, τα μελομακάρονα είναι σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι αρωματίζονται παραδοσιακά με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και άλλα μπαχαρικά, ελαιόλαδο και κονιάκ. Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα βουτάνε σε σιρόπι μελιού και στη συνέχεια πασπαλίζονται με τριμμένα καρύδια», γράφει ο γαστρονομικός οδηγός για τα μελομακάρονα. 

Όσο για τους κουραμπιέδες - γιατί στο κάτω κάτω, και αυτοί μπισκότα είναι, δεν είχαν την ίδια τύχη. Βρέθηκαν φυσικά στη λίστα με τα 100 καλύτερα μπισκότα του κόσμου, όμως στην 47η θέση στην κατάταξη. Παρ' όλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε να τους αγαπάμε. 

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι δύο ακόμη ελληνικά μπισκότα διακρίθηκαν και βρέθηκαν μέσα στα 100: τα αμυγδαλωτά στην 21η θέση και τα μουστοκούλουρα λίγο πιο κάτω, στην 27η. 

Δες εδώ ολόκληρη τη λίστα του Taste Atlas