Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ωραίο μελομακάρονο, ελαφρώς τραγανό εξωτερικά, σωστά μελωμένο μέσα και με έντονο το άρωμα από την κανέλα και το γαρίφαλο; Ναι, τα μελομακάρονα είναι το κορυφαίο γλυκό των Χριστουγέννων και πλέον έχουμε και το Taste Atlas να στηρίζει την άποψή μας.
Ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός, λίγο καιρό αφότου ανέδειξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο, επέστρεψε με μία ακόμη λίστα, που μας βρίσκει στην κορυφή. Για την ακρίβεια, αυτή τη φορά δημοσίευσε στο Instagram έναν χάρτη με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης, βαθμολογώντας το καθένα από αυτά.
Εκεί βρίσκουμε τα μελομακάρονα στην πρώτη θέση, με βαθμολογία 4,4 / 5, ξεπερνώντας διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα άλλων χωρών, όπως το ιταλικό πανετόνε που συγκέντρωσε 3,7 / 5.
Βέβαια, τα μελομακάρονα δεν βρίσκονται τελείως μόνα τους στην κορυφή, αφού μοιράζονται την ίδια βαθμολογία με τον μπακλαβά, τον οποίο το Taste Atlas δεν έχει χαρτογραφήσει ως ελληνικό γλυκό. Είναι γεγονός πάντως ότι μπορεί ο μπακλαβάς να μην ανήκει στην τετράδα των αμιγώς χριστουγεννιάτικων γλυκών - μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα -, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας μας συνηθίζουν να τον φτιάχνουν για τα γιορτινά τραπέζια.
Το δεύτερο ελληνικό γλυκό που βρήκε τη θέση του στον συγκεκριμένο χάρτη πάντως, με ελαφρώς πιο χαμηλή βαθμολογία (3,8 / 5), είναι η καρυδόπιτα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Χριστούγεννα σε νησιά των Κυκλάδων φτιάχνουν μελαχρινό, μια εκδοχή της καρυδόπιτας που η ονομασία της οφείλεται στο σκούρο, μελαχρινό χρώμα του γλυκού.