Τη λίστα με τις καλύτερες κουζίνες για τo 2025-26 δημοσίευσε και φέτος o γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas. Και ποια κουζίνα κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε όλες τις άλλες και να κερδίσει την πρωτιά; Η ιταλική, η οποία βέβαια είχε ανέβει ξανά στο βάθρο του νικητή και αυτή τη φορά συγκέντρωσε βαθμολογία 4,64. Να θυμίσουμε ότι ήταν πρώτη και στην κατάταξη για το έτος 2023-2024. 

Ακριβώς πίσω της όμως φέτος ήρθε η ελληνική κουζίνα, η οποία κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση, με ελάχιστη διαφορά στη βαθμολογία σε σχέση με την πρώτη (4,60). 

Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης βρέθηκε η περουβιανή κουζίνα, ενώ τη δεκάδα συμπλήρωσαν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Τουρκία, η Κίνα, η Γαλλία και η Ινδονησία. 

Ο γαστρονομικός οδηγός βέβαια έδωσε στο κοινό και μερικές συμβουλές για τα ελληνικά προϊόντα που πρέπει «οπωσδήποτε» να δοκιμάσει. Ανάμεσά τους το ελαιόλαδο από το Φοινίκι Λακωνίας, το φιστίκι Αιγίνης, η φάβα Σαντορίνης και το κοντοσούβλι. 

Η γραβιέρα Νάξου, το καλύτερο τυρί του κόσμου 

Βέβαια, να πούμε ότι σε λίστα με τα καλύτερα τυριά του κόσμου από το Taste Atlas που δημοσιεύθηκε αυτές τις μέρες, την πρωτιά κατέκτησε η δική μας γραβιέρα Νάξου και γενικώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο οδηγός εξυμνεί τα προϊόντα και τις συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

«Η γραβιέρα Νάξου, το διαχρονικό τυρί των Κυκλάδων που παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, με μια μικρή προσθήκη πρόβειου ή κατσικίσιου, ανακηρύχθηκε καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2025/26», έγραψε ο οδηγός για τη γραβιέρα.