Η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» τσξίδεψε μέχρι το νησί των Ιωαννίνων για να ανακαλύψει το λόγο που ο γιαννιώτικος μπακλαβάς είναι τόσο γνωστός για τη νοστιμιά του. Η δημοσιογράφος της εκπομπής Γεωργία Μαυρουδή μίλησε με τους ανθρώπους στο νησί, επισκέφθηκε γνωστά ζαχαροπλαστεία και έμαθε βήμα - βήμα τη διαδικασία παρασκευής του. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος δοκίμασε το περίφημο σιροπιαστό γλυκό.

Η Μαίρη Ντάκουλα, κάτοικος του νησιού των Ιωαννίνων και υπάλληλος σε τοπικό ζαχαροπλαστείο, ανέφερε ότι: «Τα Ιωάννινα φημίζονται για την ομορφιά τους και τα γλυκά τους. Το κλωστάρι είναι εξαιρετικής ποιότητας μπακλαβάς, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Μάλιστα έρχονται απ' όλη την Ελλάδα συγκεκριμένα για αυτό το γλυκό. Αυτός που είναι γεμιστός με καρύδι φεύγει πιο πολύ και αποτελεί και την παραδοσιακή συνταγή μας». 

Τι είναι όμως το κλωστάρι;

Πρόκειται για τον παραδοσιακό γιαννιώτικο μπακλαβά που φτιάχνεται από αγνό βούτυρο, γεμίζεται με ξηρούς καρπούς και τυλίγεται σε ρολό. Υπάρχει με αμύγδαλο, με φιστίκι Αιγίνης, με καρύδι και με πολλές ακόμη γεμίσεις. Φυσικά, το βούτυρο είναι εκείνο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεύση και την ποιότητά του. Όσο για το όνομά του, ο μπακλαβάς αυτός λέγεται κλωστάρι γιατί κλώθεται όπως το νήμα στη ρόκα.

«Οι ξένοι τρελαίνονται γι' αυτό τον μπακλαβά. Θυμάμαι μια φορά που μας είχαν επισκεφτεί στο εργαστήριο κάποιοι Τούρκοι τουρίστες και είχαν πει χαρακτηριστικά πως μερικά γλυκά μας είναι καλύτερα από τα τούρκικα», είπε η Γιώτα Κυρίτση, υπάλληλος στα προϊόντα Γυναικείου Συνεταιρισμού Ηπείρου.

Τέλος, μετά από ερώτηση του Γιάννη Τσιμιτσέλη, αναφέρθηκε ότι υπάρχει μέχρι και light μπακλαβάς για όποιον προσέχει.